A jövőben csak hatósági engedéllyel rendelkező telepek foglalkozhatnak fémkereskedelemmel, és a szigorúbb szabályok megsértése esetén ötmillió forintos bírság is kiszabható lesz.

Az ezt rögzítő, a fémkereskedelemről szóló törvényt 261 igen, 35 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés hétfőn.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javasolta új szabályozás szerint csak a saját tulajdonú engedélyköteles fémek értékesítése fémkereskedőnek, a jegybanki érmevásárlás, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás, valamint építésből vagy bontásból származó engedélyköteles fémek felvásárlása végezhető majd engedély nélkül.

Újdonság, hogy ezentúl magánszemélyek ingatlanán legfeljebb három köbméter “egyértelműen az ingatlanon termelt” engedélyköteles fém tárolható.

Ezen túlmenően kizárólag a fémkereskedelmi hatóság által kiadott engedéllyel rendelkezők foglalkozhatnak fémkereskedelemmel. Engedélyt legfeljebb öt évre ad ki a hatóság, és csak az kaphat, akinek nincsen köztartozása, nem áll csődeljárás alatt, és aki biztosítékot is letesz a hatóságnak.

A fémkereskedők csak nagykorúaktól vehetnek át fémet, és csak akkor, ha az átadó igazolja személyazonosságát. Szigorodnak a szállítás szabályai is: a jövőben csak kísérő okmánnyal együtt szállíthatják a fémet a kereskedők, akiknek emellett részletes nyilvántartást kell vezetniük az általuk vásárolt, illetve eladott fémekről. A nyilvántartás tartalmazza többek között az eladó és vevő adatait, a vásárlás és a teljesítés időpontját, a vételárat, valamint a szállító jármű rendszámát.

A törvény rögzíti azt is, hogy ha a fémkereskedő gyanúja szerint jogellenesen szerzett anyagot ajánlanak fel megvételre, akkor erről a fémkereskedelmi hatóságot és a rendőrséget haladéktalanul értesítenie kell.

A hatóságok a fenti szabályoknak a megsértését az eddiginél szigorúbban, akár ötmillió forintos bírsággal is szankcionálhatják.

A törvény rendelkezéseinek többsége a kihirdetés után két hónappal lép hatályba.