Kizárta a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezményéből a Pécsi Ítélőtábla keddi jogerős határozatában azt a férfit, akit első fokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtottak, amiért 2011 augusztusában agyonlőtte barátnőjét és annak új szerelmét a baranyai Romonyán.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa Bereczki Sándort – a Pécsi Törvényszék határozatával megegyezően – előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A tett brutális jellegét, valamint az elkövető személyiségét értékelve, öntörvényű magatartását figyelembe véve azonban úgy döntött, nem kerülhet szabadlábra 30 év után sem.

A 45 éves képzett sportlövő, aki korábban egy pécsi cég logisztikai igazgatójaként dolgozott, 2010 tavaszán ismerkedett meg ügyvéd barátnőjével, de kapcsolatuk egy év múlva megromlott. A 37 éves nő egy 36 éves paksi ügyvéddel létesített szerelmi viszonyt, ám közben Bereczki Sándort is hitegette.

Amikor a vádlott véletlenül találkozott velük egy pécsi cipőboltban, és megsejtette, hogy az általa még mindig szeretett nőnek új barátja van, úgy döntött, elégtételt vesz.

A férfi 2011. augusztus 31-én “szertartásszerűen” készült fel tettére. Fekete ruhába öltözött, bakancsot húzott, pisztolyt, két tárat, százötven lőszert, kést és távcsövet vett magához, autóba ült, majd a nő romonyai házához ment. Átugrott a kerítésen, betört az épületbe, és ott a kamrában elrejtőző nőt és új szerelmét az ajtón keresztül leadott lövésekkel megsebesítette.

Amikor a két ember látta, hogy a kamraajtó nem nyújt védelmet, előjöttek, de Bereczki Sándor lemészárolta őket. A gyilkos összesen tizenhárom lövést adott le a házban és az udvaron. A férfit öt, a nőt négy találat érte, az utolsó mindkettő esetében fejlövés volt.

Bereczki Sándor ezután bezárkózott a házba az időközben a helyszínre elsőként érkező körzeti megbízott és a polgárőrök elől, majd felhívta a rendőrséget, és elmondta, mit tett. Azt is mondta, hogy véget vet az életének, de végül kiment az épületből, és megadta magát a rendőrség akciócsoportjának.

Sem az első, sem a másodfokú bíróság nem fogadta el a vádlott védekezését, hogy azért ment a házhoz, mert azt hitte, barátnőjét zsarolják és segítségre van szüksége. A bíróság kizárta, hogy a gyilkos a férfival erős felindulásból végzett volna, és azt is, hogy a nőt vétlenül lőtte meg, amikor rálépett egy mobiltelefon tokjára és megcsúszott rajta.

A büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként vették figyelembe azt, hogy Bereczki Sándor az emberölés többszörösen minősített esetét követte el, valamint volt már büntetve gazdasági bűncselekmény miatt.

A táblabíróság a jogerős ítéletből mellőzte az enyhítő körülmények közül azt, hogy a gyilkos barátnője rendre elodázta a kettejük problémáit tisztázó beszélgetéseket, ami fokozta a férfi indulatát. Makai Lajos bíró szerint az áldozatnak ugyanis ez a magatartása nem értékelhető sértetti közrehatásként.

Bereczki Sándor az utolsó szó jogán számos hiányosságot, szabálytalanságot vélt felfedezni az ellene indult eljárásban, az ítélethirdetéskor pedig többször is közbeszólt, félbeszakítva a bírót.