Korrupciós vádak miatt indult vizsgálat az előző kínai kormány egyik legbefolyásosabb tagjának, Csou Jung-kangnak az ügyében, és gyakorlatilag házi őrizetben tartják – írja a South China Morning Post című hongkongi napilap.

Csou Jung-kang a márciusban leköszönt Ven Csia-pao miniszterelnök vezette kormány közbiztonságért felelős minisztere volt, aki korábban a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen kitört ujgur etnikai zavargások keménykezű elfojtásával vált ismertté. Csout a kelet-ázsiai ország egyik legbefolyásosabb politikusaként tartották számon, akinek élet-halál kérdésekben volt döntő szava.

A korábbi közbiztonsági miniszter a korrupció miatt életfogytiglani börtönbüntetését töltő Po Hszi-laj feltétlen támogatójaként is ismert volt, ő volt például az egyetlen tag a kormányban, aki Po pártból való kizárása ellen szavazott az egykori csungkingi párttitkár ügyének kipattanásakor.

Posztjából is kifolyóan a politikus számos ellenségre tett szert, akik leköszönte után “a pártfegyelem veszélyeztetésével”, vagyis korrupcióval vádolták meg őt. Hszi Csin-ping elnök a vádak kivizsgálására külön bizottságot állított fel, ami azért is példátlan, mert nyugdíjazásuk után nem szokás a legmagasabb szintű párttagok vizsgálata.

A nyomozás menetéről szinte semmit nem lehet tudni, korábban Csou fiának apja elleni tanúskodása volt az egyetlen felröppent – és meg nem erősített – információ. Az egykori, tavaly nyugalomba vonult közbiztonsági miniszter szabad mozgását korlátozzák, és előzetes engedély nélkül nem hagyhatja el pekingi otthonát – írja a South China Morning Post.