Miután az Európai Parlament illetékes szakbizottsága támogatásáról biztosította, a szakminiszterek tanácsa hétfőn kinevezte a francia Daniele Nouyt az Európai Központi Bankon (EKB) belül működő bankfelügyeleti testület élére.

A felügyeleti testület 2014. november 3-án kezdi majd meg működését, és a tagállamok saját felügyeleti hatóságaival szorosan együttműködve felügyeli majd az eurózóna bankjait. Daniele Nouy január 3-án lát munkához, a testület pedig még a jövő év első hónapjában meg is tartja első ülését – közölte a tanács.

Az eurózóna tagállamai számára a részvétel kötelező és automatikus, a saját nemzeti valutát használó tagállamok pedig eldönthetik, hogy csatlakoznak-e a bankunió egyik legfőbb pillérét jelentő közös bankfelügyelethez. A testület az elnökön és az alelnökön kívül az EKB négy képviselőjéből és a közös bankfelügyelethez csatlakozó tagállamok pénzügyi hatóságainak egy-egy delegáltjából áll majd.

Daniele Nouy életrajzából kiderül: több évtizedes pénzintézményi és bankfelügyeleti tapasztalattal rendelkezik. Az uniós bankfelügyelet élére való kinevezése előtt a pénzintézeteket és biztosítókat felügyelő franciaországi felügyelet főtitkára volt.

A tanács döntését követően Mario Draghi, az EKB elnöke úgy nyilatkozott, hogy Nouy kinevezése lehetővé teszi majd, hogy a felügyelet a lehető leghamarabb létrehozza a működéséhez szükséges intézményi hátteret.

Daniele Nouy megbízatása 2014. január 1-jétől hatályos, és öt évre szól.