Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatás- és energiaügyi bizottsága meghallgatta Ignéczi Lászlót, az európai országok nemzeti távközlési szabályozó testületeit összefogó ernyőszervezet (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) új elnökét – közölte csütörtökön Herczog Edit szocialista EP-képviselő, aki szerint a bizottság tagjai személyesen is meggyőződhettek arról, hogy felkészült és tapasztalt vezető nyerte el a kinevezést.

A testületet 2009-ben hívta életre az uniós távközlési reformcsomag. Feladata az egységes belső piac megteremtésének és hatékony szabályozásának támogatása, a nemzeti szabályozó testületeknek és az uniós intézményeknek szakértői segítség nyújtása. Vezetőjét nyílt pályázat útján választják ki.

“Nagy öröm (…) hazánk számára, hogy magyar szakember vezeti a jövőben az uniós testületet” – emelte ki Herczog Edit.

Mint arról az EP-képviselő beszámolt, a szerda esti bizottsági meghallgatáson egyértelművé vált, hogy “a magánszférában és a közigazgatásban egyaránt tiszteletre méltó eredményeket elért új vezetővel a testület hatékonyan részt tud vállalni a közeljövő sürgető feladataiban”.

Herczog felhívta a figyelmet arra, hogy a távközlés területen évek óta folyik a ma még tökéletlen egységes belső piac kialakítása, amitől hatalmas gazdasági előnyöket remélhet az unió minden tagállama.