Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Monica Iacob Ridzi volt román ifjúsági és sportminisztert egy korrupciós ügyben.

Monica Iacob Ridzit hivatali visszaéléssel vádolták, és a bíróság abban találta vétkesnek, hogy több mint 600 ezer euróval károsította meg az államkasszát, miután fiktív szolgáltatásokat fizetett ki magáncégeknek.

Ridzi 2009-ben alig fél évig volt tárcavezető. Őt az akkor hatalmon lévő, jelenleg ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) jelölte a tisztségbe. Ez a párt 2013 elejéig Traian Basescu államfőhöz állt közel.

Az ügyészek 2011 májusában emeltek vádat a miniszter és másik tizenegy személy ellen, közöttük a tárcavezető személyi tanácsadója, valamint több minisztériumi alkalmazott ellen.

2009-ben a román ifjúsági és sportminisztérium úgynevezett ifjúsági napokat szervezett, amelyről azt állította, hogy országos rendezvény. A szaktárca által kifizetett több mint 700 ezer euróból azonban valójában csak két koncertet rendeztek, egyet Bukarestben, egy másikat a Fekete-tenger partján lévő Costinesti üdülőtelepen, amelyeknek a valós költségei sokkal kisebbek voltak, mint a kifizetett összeg.

A volt tárcavezetőt okirat-hamisítással is vádolták, mert az ügyészek szerint megpróbálta eltüntetni a szaktárca informatikai rendszeréből a fontos bizonyítéknak számító információkat, mint például a munkatársaival folytatott elektronikus levelezést.