Az üzleti titok védelmét elősegítő irányelvjavaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság tavaly év végén. A jobban összehangolt jogszabályok nagyobb védelmet nyújthatnak az uniós vállalkozásoknak, ha azok kellő biztonsággal oszthatják meg információikat – összegzi a készülő irányelv gyakorlati előnyét Torsten Braner, a TaylorWessing nemzetközi ügyvédi iroda közösségi jogásza.

A Bizottság 2013 novemberében jelentette be az üzleti titokkal és a bizalmas üzleti információkkal kapcsolatos irányelvjavaslatát. A javaslat arra törekszik, hogy az üzleti titok és bizalmas üzleti információk egységes fogalomrendszerének kialakítása mellett meghatározza az ilyen információk jogellenes megszerzése (használata és nyilvánosságra hozatala) esetén követendő eljárásokat, lehetséges intézkedéseket és jogorvoslati lehetőségeket is. A javaslat kiterjed a szabályok megtartásának ellenőrzésére és természetesen a megszegésük esetén alkalmazandó szankciókra is.

Az üzleti titokról szóló javaslat 2011-ben és 2012-ben elvégzett felméréseken és konzultációkon alapul. „Úgy vélem, hogy az üzleti titok megfelelő szabályozása alkalmas arra, hogy a szerzői jogi védelem és a szabadalom védelme közötti űrt kitöltse. Ezek szabályozása azonban nagymértékben egyenlőtlen az uniós szabályozásokban és ez nagyban befolyásolja az üzleti döntéseket is. A Bizottság javaslatát a Miniszterek Tanácsának és az Európai Parlamentnek továbbítják rendes jogalkotási eljárás keretében történő elfogadás céljából.” – fogalmaz Torsten Braner.

A javaslatnak ugyanakkor kedvező fogadtatása volt, mivel számos előnnyel jár a vállalkozások számára, különösen az ilyen információk védelmének pontosabb meghatározása által. „Azt gondolom, hogy a jobban összehangolt jogszabályok kellő védelmet nyújthatnak a vállalkozásoknak, így azok nagyobb biztonsággal oszthatnak meg információkat, ami pozitívan hathat az üzleti életre” – mondja a közösségi jogász.

A harmonizációnak köszönhetően a „vándorló munkavállalók” által történő információ kiszivárogtatásnak is elejét lehet venni. Gyakran eredményez vitát, hogy egy munkavállaló az előző munkahelyén megszerzett tudását a következő munkahelyén felhasználja. A munkavállalók napjainkban egyre növekvő mobilitására figyelemmel, az üzleti titok védelméről szóló irányelvjavaslat harmonizációja jó megoldás lehet az információ védelmére.