Mintegy tízezer kábítószerért elítélt olasz rabnak kalkulálhatnák újra a büntetését azután, hogy az olasz alkotmánybíróság érvénytelenítette a könnyű és kemény drogok között egyenlőségjelet tevő törvényt.

A csütörtöki olasz napilapok számításai szerint abból a mintegy 25 ezer rabból, aki jelenleg az olaszországi börtönökben kábítószer csempészéséért, fogyasztásért, birtoklásáért, vagy vele való kereskedésért tölti ítéletét, tízezer nyújthat be fellebbezést, büntetése enyhítését kérelmezve.

Az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a 2006-os törvényt, melyet nyolc évvel ezelőtt Silvio Berlusconi kormánya fogadtatott el.

A jobbközép két akkori politikusa, Gianfranco Fini és Carlo Giovanardi által kidolgozott törvény eltörölte a lágy és a kemény drogok közötti különbségeket. A jogszabály nem tett különbséget a kábítószert eladó és az azt megvásárló személy között sem. A lágy drogok vásárlásáért és birtoklásáért kiszabható büntetést 6-tól 20 évig terjedő börtönre szigorította.

Az alkotmányellenes törvényt mostantól ismét az ezt megelőző jogszabályok helyettesítik, amelyek még a kilencvenes évek elején születtek. Ezek értelmében visszatér a lágy (marihuána, hasis) és a kemény drogok (heroin, kokain, amfetamin, LSD) közötti különbségtétel. A könnyű drogokkal való kereskedésért és a személyi használatnál nagyobb adag birtoklásáért kiszabható büntetés 2-6 év szabadságvesztésre csökken.

Ha az elítéltek kábítószerfüggők, rehabilitációs központban tölthetik le büntetésüket. A Corriere della Sera napilapban csütörtökön közölt felmérés szerint az olaszok 28 százaléka szívott már füvet legalább egyszer az életében. Egy tavalyi felmérés szerint a 15-19 év közötti olasz fiatalok 22 százaléka szívott cannabist.