Ismét beválasztotta az Európai Unió Tanácsa Paczolay Pétert, a magyar Alkotmánybíróság (Ab) elnökét az Európai Unió bíróságaiba jelölt bírák és főtanácsnokok alkalmasságát véleményező bizottság tagjai közé – közölte az Ab.

Paczolay Péter az egyetlen a testületben, aki a legutóbb csatlakozott tizenhárom tagállam valamelyikét képviseli, a magyar Ab-elnököt az Európai Unió Tanácsa másodszor választotta be a héttagú testületbe, megbízatása négy évig tart.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett február 11-ei keltezésű határozat szerint a bizottság tagja Andreas Vosskuhle, a német szövetségi alkotmánybíróság elnöke, Lord Mance, az angol legfelsőbb bíróság bírája, Pauliine Koskelo, a finn legfelsőbb bíróság elnöknője, Christiaan Timmermans, a luxembourgi bíróság volt holland bírája és Luigi Berlinguer, olasz európai parlamenti képviselő. A bizottságot továbbra is Jean-Marc Sauvé, a francia államtanács alelnöke vezeti.

Az Európai Unió Bíróságának tagjait a tagállamok kormányai közös megegyezéssel nevezik ki azt követően, hogy konzultáltak a jelölteket véleményező bizottsággal.

Paczolay Péter tavaly október óta tiszteletbeli elnöke a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testületének. Paczolay Péter a Velencei Bizottság munkáját 1991 óta segíti, 2001-ben lett a testület póttagja, 2005-ben rendes tagja, 2009 és 2011 között alelnöke, második négyéves mandátuma 2013 nyarán járt le, a kormány nem jelölte újra, azt követően választotta a Velencei Bizottság tiszteletbeli tagjává.