Uniós jogot sértett a Románia által 2012-ben bevezetett autóregisztrációs illeték – közölte pénteken a Mediafax hírügynökség az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának határozatát ismertetve.

Az Európai Bíróságtól a bukaresti táblabíróság és a Szeben megyei törvényszék kért állásfoglalást, miután azzal a panasszal fordult hozzájuk egy-egy autótulajdonos, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződést sérti az a regisztrációs adó, amelyet külföldről behozott használt gépkocsijára fizettettek vele a román hatóságok.

A Digi24 hírtelevízió szerint emiatt újabb 15 ezer autótulajdonos perelheti vissza a román államtól azt az illetéket, amit a külföldről behozott használt jármű törzskönyvezésekor fizetettek be.

A hírcsatorna felidézte, hogy a most jogtalannak minősített illeték 2012 elején egy hónapig volt érvényben, majd egy éves halasztás után 2013-ban újabb két hónapra vezették be. Tavaly márciustól ugyanis a bukaresti kormány már nem regisztrációs adót, hanem környezetszennyezési bélyegilletéket fizettet a Romániában forgalomba hozott járművekre.

A regisztrációs illeték néhány száztól néhány ezer euróig terjedt Romániában. Az illeték korábbi változatáról már 2011 áprilisában megállapította az Európai Bíróság, hogy uniós jogot sért, ezért a román bíróságok futószalagon hozzák azokat az ítéletek, amelyek az ilyen jogcímen beszedett pénz visszafizetésére kötelezik a román államot.

Az ország 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót bevinni az unióból: Románia a regisztrációs adó különböző változataival próbálta meggátolni, hogy Európa autótemetőjévé váljon.

Radu Stroe, a romániai autógyártók szövetségének elnöke a napokban rámutatott: tavaly már minden Romániában gyártott és belföldön értékesített új autóra 11 külföldről behozott használt autó jutott. Míg 2007-ben 315 ezer új autót adtak el az országban, tavaly már csak 68 ezret sikerült értékesíteni, ebből 20 ezret gyártottak Romániában: ehhez képest tavaly 221 ezer használt autót írattak forgalomba Romániában – tette hozzá Stroe.