Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája a Hivatalos Értesítő pénteki számában. Az országos rendőrfőkapitány utasítása a 2014 és 2020 közötti időszakra szól, megszabja a kábítószer-probléma kezelésével összefüggő főbb stratégiai célokat, a rövid, közép- és hosszú távú feladatokat.

Az elvárások között szerepel például, hogy a kábítószer-fogyasztással összefüggő közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében meg kell vizsgálni a gépkocsivezetők “kábítószer-fogyasztásra irányuló helyszíni előszűrésének lehetőségét” – olvasható a stratégiában.

A főkapitányi utasítás szerint az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatójának kapcsolatfelvételt kell kezdeményeznie a csomagküldő és postai szolgáltatók között az ilyen úton érkező kábítószerek, új pszichoaktív anyagok forgalmazásának megakadályozására. Meg kell szerveznie azt is, hogy országos szinten ellenőrizhetővé váljanak a kábítószert és más tudatmódosító anyagot forgalmazó weboldalak.

Az utasítás szerint javítani kell a rendőrség felderítő, nyomozási, vizsgálati, illetve lefoglalási eredményességét. Ehhez szükséges többek között – első ütemben – a rendőrkapitányságokon a szakemberek (elsősorban a kábítószer nyomozók) számának növelése; a képzések számának, színvonalának, hatékonyságának növelése; a nemzetközi együttműködésekben történő részvétel; a gazdálkodó szervezetek érdek-képviseleti szövetségeivel történő együttműködés; továbbá a nem szabályozott, nemzetközileg megfigyelésre ajánlott vegyi anyagok forgalmának monitorozása.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az utasításában kiemeli: a tavaly elfogadott nemzeti drogellenes stratégia, valamint a társadalmi elvárások és a szakmai követelmények is azt sürgetik, hogy a kábítószerekkel, pszichotróp és új pszichoaktív anyagokkal összefüggő problémák kezelésére a rendőrség tervszerűen alakítsa ki feladatrendszerét, drogellenes stratégiáját.

A kábítószer-probléma az egész társadalomra kiható jelenség, veszélyezteti az egyének, családok, közösségek jólétét és biztonságát. “A kábítószerek illegális használata az egész társadalom biztonságérzetére kihat, valamint jelentős közegészségügyi ártalmakat okozhat. A problémával összefüggő egészségügyi és bűnügyi következmények társadalmi kezelése milliárdos terheket jelent az adófizetőknek” – olvasható az utasítás indoklásában.