Mind gyakrabban és egyre erőteljesebben próbálják érvényesíteni érdekeiket és jogaikat tüntetés útján a kínai munkások a China Labour Bulletin (CLB) hongkongi munkajogi szervezet friss jelentése szerint.

A szervezet által közzétett tanulmány alapján az elmúlt években jelentős mértékben nőtt a munkástüntetések száma az országban, ezekből az elmúlt két és fél évben csaknem 1200-at regisztrált a CLB.

A részletes adatokból az látszik, hogy a megmozdulások célja továbbra is többnyire a dolgozók alapvető jogainak – így a munkahelyi biztonság, a munkásokkal szembeni jobb bánásmód – követelése, illetve a fizetésemelés kiharcolása.

A legtöbb sztrájk a termelőipari egységekben, a közlekedési iparban, az építkezéseken és a szolgáltatóiparban történik a statisztikák szerint. Számos megmozdulást kezdeményeztek a tanárok is a kelet-ázsiai országban, elsősorban alacsony fizetésük miatt. Földrajzi bontásban az összes megmozdulás csaknem 60 százaléka a dél-kínai Kuangtung tartományban történik, amelyet gyakran az “ország termelőgyárának” is neveznek.

A tüntetések a jelentés készítői szerint mind koncentráltabbá és szervezettebbé válnak, ennek oka a szociális média és az azonnali üzenetküldést lehetővé tevő mobilos csevegőprogramok térnyerése, valamint az olcsó okostelefonok terjedése.

A munkások továbbra sem élveznek védelmet, vagyis a megmozdulások következményeként gyakran elbocsátják őket, de az ellenük elkövetett fizikai erőszak sem ritka. A CLB adatai azt mutatják, hogy a tüntetések ötödénél a rendőrök is beavatkoznak, az ilyen esetek szinte kivétel nélkül őrizetbe vétellel végződnek.

A vitás esetek többségében a helyi kormányok képviselői is tárgyalnak, céljuk a megmozdulásuk minél gyorsabb lezárása, minél “alacsonyabb hangerőn” tartása. A központi kormány a munkajogi szervezet szerint próbál, de nem tud valójában mit kezdeni a megmozdulásokkal: azok letörése komoly társadalmi feszültség forrásaként szolgál, s az óriási méreteket öltő jövedelmi különbségek hozza ismét elő. A döntéshozók a minimálbérek kétszámjegyű emelésével próbálják az elégedetlenséget kordában tartani, ez azonban csak rövid távú megoldás – figyelmeztet a jelentés.

A tüntetések számának emelkedésére a jövőben is számítani lehet, a tüntetések erejének fokozódásával a munkások tovább javíthatnak munkakörülményeiken, ezzel pedig életkörülményeiken – írja a CLB.