A jövőben akár elektronikus dokumentumban is átadhatja az értékesítő vállalkozás a vásárló fogyasztónak a jótállási jegyet, viszont a hőpapírra nyomtatott blokkra nem lehet rávezetni a jótállást – egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amelyek a kormány honlapján jelent meg.

Az eladót eddig forgalmazóként jelölték a jogszabályok, a jövőben – igazodva a március 15-én hatályba lépő új Ptk.-hoz – vállalkozás lesz az eladó megnevezése.

A hőpapír kiiktatását azzal magyarázza a tervezet indoklása, hogy azon a szöveg egy idő után elhalványul, és emiatt a vásárló elveszítheti a jótállást. Ezért úgy kell átadni a garanciajegyet, hogy az a jótállási idő végéig olvasható legyen.

Amennyiben a vásárló nem kapja meg a garanciajegyet, de van fizetési bizonylata a vásárlásról, akkor azzal érvényesítheti a jótállást.

Új melléklet is került a szöveg végére, ez sorolja fel azokat a fogyasztási eszközöket, amelyekre kötelező jótállást adnia a vállalkozásnak. A felsorolásba – az eddigieken túl – bekerültek például a kerti medencék és -játékok, a riasztó- és jelzőberendezések, a sporteszközök, valamint a villanyárammal működő szépségápolási eszközök.

A jogban a garancia és a kötelező jótállás azonos fogalmat fed: amikor elromlik az eszköz, az eladónak kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem a rendeltetésének megfelelően használta azt. A garanciális időt követő szavatosság ideje alatt viszont a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy az eszköz hibás.