A bírósági szervezet szolgáltató jellegének erősítése, a bíróságok működésének átláthatóvá és érthetővé tétele érdekében az Országos Bírósági Hivatal együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Ügyvédi Kamarával és a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával.

A közös munka célja a jogalkalmazás színvonalának emelése, illetve annak elősegítése, hogy az ügyfelek a lehető leghatékonyabban, legkönnyebben és ésszerű időn belül megoldást találjanak problémáikra. Ennek érdekében a Magyar Igazságügyi Akadémia már 2013-ban megnyitotta képzéseit az ügyvédi és közjegyzői kar képviselői előtt, az együttműködés szorosabbra fűzésére pedig most az új Polgári Törvénykönyv hatályba lépése ad újabb lehetőséget. A megváltozott szabályok megfelelő alkalmazása érdekében a MIA regionális, központi és helyi képzéseket szervezett, távoktatásos anyagot készíttetett, illetve jogszabályszöveget, kommentárt, valamint egyéb szakirodalmat szerzett be. Az OBH a tapasztalatokat a jövőben megosztja a Budapesti Ügyvédi Kamarával és a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával: 2014. június 30-ig képzési napokat biztosít ügyvédek és ügyvédjelöltek, közjegyzők, közjegyző-helyettesek és jelöltek számára, továbbá biztosítja a hozzáférést a távoktatásos anyaghoz.

Az Országos Bírósági Hivatal, a Budapesti Ügyvédi Kamara és a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a jövőben folyamatos egyeztetéseket folytat, és kölcsönösen tájékoztatja egymást a képzési együttműködés lehetőségeiről. Az erről szóló dokumentumot Handó Tünde az OBH elnöke, Réti László a BÜK elnöke és Tóth Ádám a MOKK elnöke 2014. február 20-án írta alá.