Az Egri Törvényszék az ítélkezési munkájában tavaly az országos átlagot meghaladó teljesítményt nyújtott – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Egerben.

Handó Tünde az Egri Törvényszék tavalyi munkáját értékelő összbírói értekezlet után tartott sajtótájékoztatón bejelentette: Hunyadi-Buzás Ágnes, a törvényszék elnöke 22 év után a pénteki nappal távozik elnöki tisztségéből.

Az OBH elnöke elmondta: az Egri Törvényszéken a 71 bíró tavaly az arányokat tekintve az országos átlagnál sokkal több ügyet fejezett be, illetve nagyobb terhelés alatt dolgozott. Rámutatott arra, hogy tavaly kevesebb peres ügy maradt folyamatban, mint az előző években.

Kiemelte: “a társadalmi bizalom elnyerése szempontjából nagyon fontos, hogy a bírók kellően felkészültek legyenek, tiszteletet vívjanak ki maguk számára, és kellő odafigyeléssel foglalkozzanak a legegyszerűbb ügyekkel is”.

Handó Tünde szólt a mediáció jelentőségéről is. Közlése szerint fontos, hogy az állampolgárok ne feltétlenül egy bírósági ítélettől várják az ügyük rendezését, hanem legyenek képesek eljutni a megnyugtató megegyezésig egy-egy vitás kérdésben. Ehhez pedig a bíróságon felkészült szakemberekre van szükség, akik ilyen módon is tudják kezelni az emberek problémáját.

Kérdésre válaszolva kitért arra: az új polgári törvénykönyv (Ptk.) nagyobb szabadságot ad a bíróknak a személyiségi jogi kérdések elbírálásában, és az alaptörvény által elrendelt felelősséggel együtt ez elegendő lesz a megfelelő színvonalú ítélkezéshez.

Hunyadi-Buzás Ágnes elmondta, hogy 2013-ban sikerrel teljesítették a törvényszék két fő célkitűzését: javultak az ügyforgalmi mutatók és erősödött a bíróság szolgáltató jellege is. Hozzátette, hogy folyamatosan mérik az ügyfelek elégedettségét. Az e célra használt kérdőívet mintegy ezer ügyfél töltötte ki, s csaknem 90 százalékuk kiváló vagy jó minősítést adott a bíróság munkájára.