Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságokon, az erről szóló törvényjavaslat benyújtásáról a kormány szerdai ülésén döntött – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A közlemény szerint a bíróságok feladatainak hatékonyabb ellátását segíti elő a törvénykezési hely létrehozása, amely egy új, a járásbíróság székhelyétől különböző településen működő szervezeti egység.

Hozzátették: a törvénykezési hely biztosítja, hogy a járásbíróságok hatékonyan és időszerűen, a lehető legközelebb működjenek az állampolgárokhoz.

Kifejtették: a törvénykezési hely a járásbíróság szervezeti egysége lenne, amely alapvetően – a törvényben meghatározott egyes kivételekkel – a bíróság csoportjára vonatkozó szabályok szerint működik.

A törvénykezési hely létrehozásával a járásbíróság illetékességi területe nem változik, az ügyek elosztását a járásbírósági székhely és a törvénykezési hely között az ügyelosztási rend tartalmazza – írták.

A jövőben arról, hogy ezt az új szervezeti egységet mely járásbíróság esetében indokolt létrehozni, egyedileg szükséges döntést hozni, és ezt – hasonlóan a bíróságok elnevezéséhez és illetékességi területéhez – törvényben kell rögzíteni – közölte a szaktárca.