Hitelesítették a “One of Us” (Egy közülünk) európai polgári kezdeményezéshez összegyűlt aláírásokat, így a javaslat hivatalosan is sikeresnek tekinthető – közölte az Európai Bizottság.

Egy uniós polgári kezdeményezés sikeréhez minimum egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagállamban, a One of Us szervezői viszont ennél jóval több, 1 721 626 hitelesített aláírást tudnak felmutatni, amelyeket 18 tagállamban gyűjtöttek össze.

A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze, hogy uniós forrásból ne lehessen olyan tevékenységet finanszírozni, amely emberi embrió elpusztításával jár.

Az uniós szabályok értelmében az aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, akik részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett pedig az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Azt követően a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, ám bármit tesz is, döntését meg kell indokolnia.

A “One of Us” a második sikeres európai polgári kezdeményezés. Az első, amelynek szervezőit a hetekben fogadta a bizottság, arra irányul, hogy az uniós jog mondja ki, hogy az ivóvíz nem árucikk, az ivóvízhez és csatornázáshoz való hozzáférés pedig alapjog.