A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint az alaptörvényt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti, hogy a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében a fogvatartottak akár fél évig sem találkoznak családtagjaikkal. Az MHB javasolja a büntetés-végrehajtásnak a rossz gyakorlat megváltoztatását.

Zádori Zsolt, az MHB médiareferense szerdán tájékoztatott a szervezet jelentéséről. A dokumentum felhívja a figyelmet, hogy miközben egy elítélt havonta találkozhat a rokonaival, a Tökölön raboskodó fiatalok közül sokaknak erre fél évet is várniuk kell. Ennek az az oka, hogy más elítéltek jellemzően lakhelyükhöz közel töltik büntetésüket.

Erre jelent megoldást az a jogszabály, amely lehetővé teszi a fogvatartottaknak, hogy esetenként a lakóhelyükhöz közeli büntetés-végrehajtási intézménybe szállítsák őket, hogy ott találkozhassanak rokonaikkal. Ezt a megoldást azonban az úgynevezett heti körszállítás telítettsége és a büntetés-végrehajtási intézmények zsúfoltsága miatt ritkán alkalmazzák.

A zsúfolt társintézmények ugyanis nem szívesen vállalják egy vendégelítélt akár több napos elhelyezését – magyarázta a referens.

A MHB bejáráson szerzett tapasztalatai alapján a zsúfoltság csökkentésére is felszólították az intézményt, ugyanis van olyan körlet, ahol 144 százalékos a telítettséget tapasztaltak.

Hozzátette, hogy az európai szabályozás négy négyzetméternyi, a magyar pedig 3,5 négyzetméternyi mozgásteret ír elő egy fiatalkorú számára, de Tökölön volt olyan körlet, ahol csak 2,8 négyzetméter jutott egy fogvatartottnak.

Szintén javasolják a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP), hogy mérje fel, a köznevelési törvény szeptemberi hatálybalépése óta mennyiben változott az intézeteiben működő iskolák tanulólétszáma, mennyivel csökkent az oktatott órák száma, tapasztalatainak összegzését pedig juttassa el az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

Ugyanakkor pozitívumként értékelték, hogy látogatásuk nyomán intézkedések történtek az intézményben az elégtelen higiénés helyzet nyomán terjedő bőrfertőzés megfékezésére.

A BVOP – amely észrevételeket fűzött a jelentéshez – nem ért egyet a zsúfoltságra vonatkozó megállapítással, mert a jogszabály közelmúltban történt módosítása alapján a mozgástér biztosítása a “lehetőségek” szerint kötelező. Vagyis csak akkor sértettek volna jogot, ha az intézmény kihasználtsága nem érné el a száz százalékot.

A büntetés-végrehajtás szerint az intézetben minden jelentkező elítéltnek tudják biztosítani a tanulás, továbbtanulás lehetőségét – tartalmazza a MHB jelentése.

A jelentés azon részét, amely az elítéltek rokoni kapcsolattartásának akadályai miatt fogalmazott meg kritikát, nem kommentálta a BVOP – közölte Zádori Zsolt.