Folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság P. Gábor Ádám volt ügyészségi fogalmazót, a végrehajtást egy év próbaidőre felfüggesztette, a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A Debreceni Ítélőtábla ezzel kedden helybenhagyta és jogerőre emelte az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék ítéletét – közölte a táblabíróság szóvivője.

Fórizs Ildikó hozzátette: S. Zoltánné másodrendű vádlottat folytatólagosan, felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. S. Anna harmadrendű vádlott esetében a folytatólagosan bűnsegédként elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt első fokon kiszabott egy év próbára bocsátást a táblabíróság megrovásra enyhítette.

P. Gábor Ádám elsőrendű vádlott barátnője S. Anna harmadrendű vádlott, az ő édesanyja a másodrendű vádlott S. Zoltánné.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a cselekmények időpontjában az elsőrendű vádlott a Kazincbarcikai Városi Ügyészséghez beosztott ügyészségi fogalmazó volt, barátnője joghallgató a miskolci egyetemen, édesanyja pedig Felzsőzsolca jegyzőjeként dolgozott.

A Miskolci Nyomozó Ügyészség 2011 februárjában vezető beosztású hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetés bűntette miatt nyomozást rendelt el S. Zoltánné és társai ellen. S. Zoltánné 2011 márciusáig több alkalommal arra kérte P. Gábor Ádámot, hogy az ügyészségen tett feljelentésről, illetve annak folyamatáról, a tervezett nyomozati cselekményekről tájékoztassa őt. Az elsőrendű vádlott által közölt információkat a harmadrendű vádlott több alkalommal továbbította édesanyjának.

Az ügy kapcsán az elsőrendű vádlottal szemben a legfőbb ügyész 2011 márciusában fegyelmi eljárást rendelt el, és munkaviszonyát megszüntette – ismertette a táblabíróság szóvivője.