Szigorít az országban rendkívüli módon elszaporodott munkaerő-kölcsönző ügynökségek működésén a szlovák kormány – számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap a munkaügyi tárca közlésére hivatkozva.

Szlovákiában az elmúlt másfél évtizedben igencsak elszaporodtak és egyes régiókban a munkavállalás szinte kikerülhetetlen részeivé váltak a munkaerő-kölcsönző ügynökségek. Jelentős részük az autóipari cégek számára biztosít rugalmas, ám a törzsalkalmazottaknál alacsonyabb bérezésű és munkajogi szempontból kevésbé védett munkaerőt. Az ilyen ügynökségek száma jelenleg Szlovákiában eléri az 1200-at, ami rendkívül magasnak számít, hiszen például Franciaországban közel másfélezer, Olaszországban pedig alig száz ilyen ügynökség működik.

A szlovák szigorítás lényege, hogy a munkaerő-kölcsönző ügynökségeknek március végétől rendszeres jelentéseket kell küldeniük gyakorlati tevékenységükről a szaktárcának. A jelentések elkészítésére elvben eddig is kötelezték az ügynökségeket a jogszabályok, ám mivel a mulasztásért nem járt büntetés, ezt a kötelességét az ügynökségek háromnegyede általában nem teljesítette – írta a pozsonyi lap. A szlovák munkaügyi minisztérium – amely a munkaerő-kölcsönző ügynökségek megrostálását várja az intézkedéstől – az ilyen mulasztást a jövőben a működési engedély megvonásával bünteti majd.

A munkaerő-kölcsönző ügynökségek tevékenységét illetően Szlovákiában megoszlanak a vélemények. Míg gazdasági elemzők és a legnagyobb munkáltatók jelentős része szerint az ügynökségek a rugalmas munkapiac és a gazdasági fejlődés elengedhetetlen részei, munkavállalók és szervezeteik azt nehezményezik, hogy az ügynökségek által foglalkoztatottaknak alacsonyabb a jogbiztonsága, s akadnak olyan ügynökségek is, amelyek tevékenysége szinte kizárólag a munkavállalók bérének “megsápolásában” merül ki.

A munkaerő-kölcsönző ügynökségek tevékenységét érintő szabályozások és az Iveta Radicová vezette előző, jobb-közép liberális kormány által részben liberalizált munkatörvénykönyv szigorítása korábban szerepelt a jelenlegi szlovák kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti választások előtti ígéretei között, ugyanakkor ilyen irányú érdemi lépésre mindezideig nem került sor.