Vissza kell fizetniük a kampány finanszírozására felvett egymillió forintos állami támogatást azoknak az egyéni képviselőjelölteknek, akiknek nem sikerült legalább a leadott érvényes szavazatok 2 százalékát összegyűjteniük, a pénzt végső esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajthatja be – hívta fel a figyelmet a Privátbankár pénzügyi portál hétfőn.

A privátbankár.hu emlékeztet: a feltételek szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a választókerületi eredmény jogerőre emelkedését követő napon értesíti a Magyar Államkincstárt, amely a jelölt befizetési kötelezettségéről határozatot hoz. Ha a jelölt ezt az előírt határidőre nem teljesíti, akkor a kincstár a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezi a tartozás adók módjára történő behajtását.

Az NVI márciusban milliárdos tételben szabott ki bírságot azokra a jelöltekre és szervezetekre, amelyek nem vitték vissza határidőben a fel nem használt ajánlóíveket. Ezek a sorszámmal és hitelesítő bélyegzőlenyomattal ellátott dokumentumok hivatalos iratnak minősülnek, így elvesztésük, megsérülésük esetén ívenként a minimálbér felének megfelelő, 50 ezer 750 forintos bírságot köteles az NVI mérlegelés nélkül kiróni az íveket felvevőkre.

A pártfinanszírozás terén ugyanakkor nyertek a jelölőszervezetek. A törvény értelmében ugyanis az a párt, amely legalább 27 egyéni választókörzetben jelöltet tudott állítani, már 149,2 millió forintos támogatásra volt jogosult, amely az eredménytől függetlenül visszafizetési kötelezettség nélkül a kampányra volt fordítható. (A pártoknak ugyanakkor éves beszámolóikban kell majd feltüntetniük, hogyan költötték a kampányra ezeket az összegeket.) Az 54 helyen képviselőt indító párt 298,5, a 80 helyen indulni képes pártok 447,7, míg a valamennyi parlamenti választókörzetben elindult nagypártok 597 milliós kampánytámogatást kaptak a kincstártól.