Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig kilenc tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság – jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Az úgynevezett bázisolajjal – üzemanyagként is felhasználható kenőolajjal – üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forintnyi adót nem fizetett be az államkasszába – közölte Czinege Attila, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője.

Lengyel Tibor pénzügyőr alezredes, észak-alföldi regionális bűnügyi igazgató elmondta: a bűnszervezet Lengyelországban, Ausztriában és Szlovéniában legálisan vásárolt bázisolajat, amelyet Romániában értékesített volna. Az olaj azonban soha nem hagyta el az országot: székesfehérvári, győri, debreceni és nyíregyházi lerakatokon keresztül illegálisan értékesítették Magyarországon.

Lengyel Tibor szerint az 1990-es évek olajszőkítéséhez mérhető a most feltárt bűnszervezet tevékenysége. Eddig 12 embert gyanúsítottak meg az ügyben. A szervezet vezetője – ahogy az alezredes fogalmazott: a magyar olajbáró – egy 40 éves Bocskai-kerti férfi, aki egyébként egy vállalkozás alkalmazottjaként dolgozott.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság miatt a büntetési tétel 20 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatóak – tette hozzá Lengyel Tibor megjegyezve: a pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen, pénzügyőrökkel és adóellenőrökkel kiegészülve, több, mint kétszázan csaptak le az elkövetőkre.

A házkutatások során több mint 102 ezer liter ásványolajat foglaltak le 45 millió forint értékben, de találtak 200 millió forint értékű zárjegy nélküli cigarettát is – fűzte hozzá a bűnügyi igazgató.

Polcz Attila pénzügyőr ezredes, észak-alföldi regionális vám- és pénzügyőr főigazgató ismertetése szerint a bázisolaj annyiban különbözik a szabályos gázolajtól, hogy 10-20 százalék kenőolajat kevernek hozzá, nem tartalmaz az ára jövedéki adót, ami a gázolaj esetében literenként 110 forint, ugyanakkor üzemagyagként is felhasználható.

Míg a gázolajat zárt láncon át forgalmazzák és csak tartálykocsikban, veszélyes anyagként szállíthatják, addig a bázisolajat akár ponyvás teherautóra rakott tartályokban is vihetik, aminek a felderítése jóval nehezebb – tette hozzá.

A bűnszervezet által forgalmazott 30 millió liter olaj a teljes észak-alföldi régió egy havi gázolaj-forgalmának, vagy Hajdú-Bihar megye négyhavi forgalmának felel meg – érzékeltette a főigazgató.

Elmondta azt is, hogy a szervezet tagjai a különböző uniós országokban 160-180 forintért vették meg a bázisolaj literjét, s azt 310 forintért adták tovább többnyire nagy felhasználóknak: mezőgazdasági vállalkozásoknak, tüzépeknek.

Az olajat kamionokkal hozták be az országba, egyszerre 26 ezer litert szállítottak, s egyetlen szállítmányon körülbelül 3 millió forintot kerestek. A bázisolajat gázolaj üzemanyagként orgazdáknak értékesítették, s hogy megakadályozzák az áru nyomon követését, hamis fuvarleveleket és könyvelési iratokat használtak, miközben az importáló cégek adóbevallási kötelezettségüknek sem tettek eleget – jegyezte meg Polcz Attila.

Czinege Attila hozzátette: egyévnyi előkészítő munka után, a NAV három szakmai ágának az együttműködése vezetett a sikeres felderítéshez.

Annak érdekében, hogy minél több kár megtérüljön, a pénzügyi nyomozók több mint egymilliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, lefoglaltak teherautókat, személykocsikat, traktorokat, több milliós karórákat és 13 millió forint készpénzt – mondta.

A nyomozással párhuzamos zajló jövedéki és adóigazgatási eljárások folyamán további orgazdákra is fény derülhet, illetve személyi jövedelemadó-ellenőrzéseket és vagyonosodási vizsgálatokat is tartanak az ügyben – tájékoztatott Czinege Attila.

Az ügy jelenlegi 12 gyanúsítottja között forgalmazók és felhasználók is vannak – közölte újságírói kérdésre Lengyel Tibor.