Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tervei között szerepel többek között az a költségkímélő megoldás, hogy a jövőben az egymástól földrajzilag távol eső bíróságok között az esetleges tanúmeghallgatásokat videokonferencia keretében tartsák – mondta Handó Tünde, az OBH elnöke a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

További lépésként jelezte, hogy a spanyol, a litván vagy a lengyel mintákat követve azt is tervezik: a bírósági tárgyalás egész folyamatát rögzítik majd videokamerával. Ezzel a módszerrel elérhető a tárgyalótermi atrocitások elkerülése, valamint az, hogy a tárgyalás szereplői megfelelően viselkedjenek – tette hozzá az OBH elnöke.

Handó Tünde a napi munkában kiemelt teendőnek tartotta, hogy a nyitott bíróságok kezdeményezés keretében tovább folytatódjon a lakosság jogi ismereteinek bővítése, hiszen csak így várható el az állampolgároktól a jogkövető magatartás. Különösen a diákokkal való foglalkozás fontos, mert ez az a generáció, amelynek tagjainál még elérhető, hogy olyan felnőtté váljanak, akik tudják, mi a jog szerinti kötelességük – jegyezte meg.

Az OBH elnöke a Szolnok Törvényszék tavalyi munkáját értékelve elmondta: más bíróságokhoz hasonlóan itt is elsősorban a szabálysértési ügyek szaporodtak fel, amelyek megjelenését úgy jellemezte, “mintha cunami érkezett volna a bíróságra”. Újságíró kérdésre azt válaszolta, hogy a Szolnoki Törvényszék régóta felújításra szoruló épületének rekonstrukciójához 2015-ben szeretnének hozzákezdeni.