Korrupció gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán a bukaresti táblabíróság egyik bíráját, akinek Dan Voiculescu médiamágnás és politikus korrupciós ügyében kellett volna jogerős ítéletet hoznia.

Stan Mustatát közvetlenül a Voiculescu-per keddi tárgyalása előtt vette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség (DNA), miután ehhez a bírák szakmai testülete is hozzájárult. Szerdán a táblabírósági kollégái Mustata előzetes letartóztatásba helyezését is elrendelték. A vádhatóság befolyással való üzérkedéssel és csúszópénz elfogadásával gyanúsítja a bírót.

Voiculescut, a román kormányban résztvevő Konzervatív Párt (PC) alapító elnökét szeptemberben pénzmosásért és korrupcióért első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék egy privatizációs ügyben.

Voiculescu Mustata védelmére kelt, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását indítványozta, amely fényt deríthetne arra, hogy az “ártatlanul meghurcolt bíró” valójában a DNA megfélemlítési kísérletének, a közte és Traian Basescu államfő között zajló politikai harcnak a járulékos áldozata.

Időközben a román sajtóhoz eljutottak azok a lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyek alapján korrupcióval gyanúsítják a bírót. Mustata állítólag a bíróság mellékhelyiségben, közvetítőkön keresztül bonyolította “üzleteit”: egy-egy kedvező ítélete több tízezer euróba került. A feltételezett bűntársakkal folytatott, lehallgatott beszélgetésekből a DNA arra következtetett: Mustata nagyobb csúszópénzt követelt akkor, ha azt látta, hogy a vádlottnak drága ügyvédre van pénze.

A Voiculescu-per tárgyalását a bíró letartóztatása miatt elhalasztották. Voiculescu ellen 2008-ban emeltek vádat az ügyészek, de a per sokáig nem kezdődhetett el, mert Voiculescu kétszer is lemondott a szenátori mandátumáról azért, hogy a legfelső bíróságtól átkerüljön az ügye alacsonyabb fokú bíróságra, és ezzel időt nyerjen.

A PC kis pártnak számít Romániában, de Voiculescu jelentős politikai befolyásra tett szert médiabirodalma révén. A politikus 1989 előtt együttműködött a volt kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitatéval. A rendszerváltozás után ellenfelei azzal gyanúsították, hogy a Securitate egyik külkereskedelmi fedőcégének pénzét eltulajdonítva alapozta meg vagyonát, de ezt a feltételezést senki nem tudta bizonyítani.