A bíróságok dolga az, hogy az ügyfeleket kiszolgálja – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden a Budapest Környéki Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Handó Tünde hangsúlyozta: az ügyfelek nem tehetnek arról, hogy az adott bíróságon nincs elég bíró, de joguk van ügyük gyors elintézéséhez, ezért például a bírók másik bíróságra történő kirendelésével próbálják kezelni a bíróhiányokat.

Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék (korábban Pest Megyei Bíróság) elnöke azt mondta, a törvényszék rendkívüli leterheltsége és nagy illetékességi területe jelentette kényszerhelyzethez újszerűen állnak hozzá, és – mivel az ügyfelek utaztatása nem ügyfélbarát – kirendelik a bírókat a kevésbé leterhelt bíróságokról azokra, ahová éppen több ügy érkezett. Például Budaörsről Szentendrére, Ráckevére, a Budakörnyéki Járásbíróságról Ceglédre rendeltek ki tavaly büntetőügyekben bírókat. Összesen 49 esetben rendeltek ki büntetőügyben bírót tavaly, polgári ügyekben 19, gazdasági ügyekben öt kirendelés történt tavaly – mondta.

Hozzátette: ezek úgynevezett “feles kirendelések”, azaz a bíró viszi a saját ügyeit a bíróságon, két hétig ott tárgyal, majd két hetet a kirendelés helyén. Ezzel elérhető, hogy nem lassulnak le jelentősen az ügyek, de nagyon megterhelő a bíróknak.

Hilbert Edit megjegyezte: a törvényszék a második legnagyobb a magyar bírósági szervezetben, de területileg (mivel egész Pest megyét lefedi) a legnagyobb, hiszen 12 helyi járásbíróság tartozik hozzá, ez pedig kihívásokat jelent a munka megszervezésében.

Mint mondta, 2013-ban 189 ezer ügy érkezett a törvényszékre, és mintegy 185 ezret fejeztek be a Pest megyei bírák, a folyamatban maradt ügyek száma 47 ezer. A törvényszékre 55 ezer üggyel több érkezett tavaly, mint 2012-ben, és 57 ezerrel több ügyet fejeztek be, mint 2012-ben.

Az elmúlt években a szabálysértési ügyek is gondot jelentettek a járásbíróságoknak (tavaly 35 ezer érkezett), de a Budakörnyéki Járásbíróság központi szabálysértési bírósággá történő kijelölése jelentős munkaterhet vett le a járásbíróságokról. A munkafolyamat ésszerűsítése nyomán 5-10 bírósági tikár képes ellátni az automatizált nyomtatványkitöltő és lajstromozó rendszer segítségével a rendkívüli ügymennyiséget.

A cégbírósághoz tavalyelőtt 50 ezer ügy érkezett, tavaly ennek majdnem a duplája, 91 ezer, és 26 bíró dolgozik az ügyeken.

Handó Tünde kitért rá: az a cél, hogy a bíróságok olyan ügyfélszolgálatokat működtessenek, amelyek megkönnyítik az ügyfeleknek az ügyek elindítását, intézését.

Hilbert Edit elmondta, az OBH célkitűzésének megfelelően, a bíróság szolgáltató jellegét erősítendő, a pályázatokon nyert pénzből csaknem ezer alkalmazottat oktatnak majd stresszkezelésre, konfliktuskezelésre, és ügyfélbarát kompetenciákat fejlesztő képzésben is részesülnek.

Handó Tünde kiemelte a Nyitott bíróság programot, amelybe tavaly az év második felében kapcsolódott be a Budapest Környéki Törvényszék, mégis az országban az egyik legtöbb diákot elérő bírósági szervezet lett. Mint mondta, a program célja, hogy a felnövekvő generáció többet tudjon jogairól, kötelezettségeiről, mint elődei.