Szerződésszegés miatt bírósági úton akarják kikényszeríteni az európai vállalatoktól az ENSZ-karbonkreditek szerződésben foglalt áron történő kifizetését a “tiszta” kínai energetikai beruházási projektek tulajdonosai.

Az ENSZ Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (Clean Development Mechanism) programja által kibocsátott CER (Certified Emissions Reductions) kreditek vásárlása mintegy 12 ezer környezetszennyező európai vállalatnak biztosított viszonylag olcsó alternatívát arra, hogy teljesíteni tudja az Európai Unió emisszió-kereskedelmi rendszerének (EU Emissions Trading Scheme) kibocsátás-csökkentési előírásait.

Az európai vállalatok 2011-től több száz millió dollár értékben vásároltak ERPA (Emissions Reduction Purchase Agreements) szerződések keretében kínai energetikai beruházási projektektől 10-20 dolláros árfolyamon CER karbonkrediteket.

A CER kreditek árfolyama azóta azonban a viszonylag alacsony kereslet és az európai pénzügyi válság miatt összeomlott. Jegyzésük jelenleg 23 cent körül áll.

A vásárlóknak a szerződések újratárgyalására tett kísérletei meghiúsultak a kínai fél ellenállásán. Ez sokuk esetében szerződésszegéshez vezetett, ami a kínai partnereket arra kényszerítette, hogy bírósághoz forduljanak követelésük érvényesítése érdekében.

Az ERPA-ügyek pontos száma nem ismert, szakértők több százra becsülik. A londoni Baker & McKenzie’s ügyvédi iroda szerint számos ügyet rendeztek már a bírósági út mellőzésével, elsősorban tőkeerős nagyvállalatok. Az ügyek értékösszegét is nehéz megbecsülni, mivel a jogi egyeztetések bizalmas keretek között zajlanak, az ENSZ adatai szerint azonban több száz millió dollárról lehet szó.

A CER kreditek vásárlói gyakorta úgy próbálják elkerülni a kreditek kifizetését, hogy halogatják annak lehívását a kibocsátótól.