Az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) még áprilisban jelentette be, hogy eredményeik elismeréseként Olaszország ezentúl nem szerepel az Special 301 Report összeállításban.

Az USTR az AGCOM (az Olasz Kommunikációs Szabályozó Hivatal) működését ismerte el a lépéssel, ami régóta várt rendelkezéseket vezetett be az internetes kalózkodás visszaszorítása, valamint a szellemitulajdon-intenzív iparágak helyzetének megkönnyítése érdekében.

A döntés a legutóbbi, áprilisban megjelentetett Special 301 Report-ban tükröződik vissza, amely az Egyesült Államok kereskedelmi partner-országaiban tapasztalható, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos állapotokat mutatja be.

Olaszországnak a listáról való lekerülése azt jelzi, hogy az olasz kormány jelentős lépéseket tett az internetes jogsértések visszaszorítása érdekében és, hogy az Egyesült Államok továbbra is fontos partnerének tekinti Olaszországot.

Az AGCOM szabályai, amelyek 2014. március 31-én léptek hatályba, hasznosak lesznek az olasz és a külföldi védjegyjogosultaknak is, mert értesítési és eltávolítási eljárásaikkal működő rendszert biztosítanak a nagy volumenű online kalózkodás ellen. A szabályozások bevezetése fontos lépés, és hosszú évek munkájának gyümölcse.

Az Egyesült Államok arra bátorítja Olaszországot, hogy a lendületet kihasználva folytassa a megkezdett munkát.

Az évente összeállított Special 301 jelentésben a USTR az Egyesült Államok kereskedelmi partnerországait minősíti annak alapján, hogy azok hogyan teljesítenek a szellemitulajdon-jogok védelme és érvényesítése területén. A hivatal a jelentésben a súlyos hiányosságokat felmutató országokat megfigyelési listára (watch list) illetve kiemelt megfigyelési listára (priority watch list) helyezi. Az ún. Priority Foreign Country kategóriát pedig azon országok esetében használja a USTR, amelyeket a legsúlyosabb jogsértőnek minősít, és amelyek nem is mutatnak hajlandóságot arra, hogy jogvédelmi helyzetükön javítsanak. Ezt a státuszt egyébként tizenegy éven keresztül nem alkalmazta a hivatal, 2013. évi jelentésben viszont Ukrajnát a Priority Foreign Country kategóriájába tartozónak jelölte meg.