A biztonsági helyzet miatt öt magyar külképviseleten – Tripoliban, Kabulban, Bagdadban, Rámalláhban és Damaszkuszban – nem szavazhatnak a választópolgárok a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson – közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.

Kaleta Gábor elmondta: bár Tripoliban az április 6-i országgyűlési választáson még leadhatták szavazatukat a magyarországi lakóhellyel rendelkező, magukat a külképviseleti névjegyzékbe felvetető választópolgárok, időközben az elsősorban a külföldiekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények miatt a Külügyminisztérium megítélése szerint oly mértékben romlott a biztonsági helyzet, hogy nem teszi lehetővé a voksolást.

A sajtófőnök ugyanakkor hangsúlyozta, amikor a döntés megszületett, még egyetlen magyar választópolgár sem jelezte, hogy Tripoliban szeretne szavazni, tehát nem sérül a választópolgárok szavazójoga.

Közölte azt is, hogy a biztonsági helyzet miatt továbbra sem lehet szavazni Kabulban, Bagdadban, Rámalláhban (a Palesztin Hatóság székhelyén) és Damaszkuszban. Utóbbival, a szíriai fővárossal kapcsolatban Kaleta Gábor emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nem tekinti az Aszad-rezsimet a szíriai nép legitim képviselőjének, és tekintettel a szíriai helyzetre, Magyarország 2012. december 5-től felfüggesztette damaszkuszi nagykövetségének tevékenységét.

A tárca sajtófőosztályának vezetője megemlítette azt is, hogy a március 14-én újranyitott krakkói főkonzulátuson sikerült kialakítani a megfelelő körülményeket, így az EP-választáson már szavazhatnak ott magyar választópolgárok. Eddig 65-en jelezték, hogy ott adnák le voksukat.

Azoknak a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgároknak, akik a május 25-i európai parlamenti választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, május 17-én 16 óráig kell felvetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

A választópolgárok 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat.

Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok

Negyvenöt külképviseleti megfigyelőt jelentettek be a pártok a május 25-ei európai parlamenti választásra, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött határozatban a nyilvántartásba vételükről miután a Nemzeti Választási Iroda ellenőrizte valamennyiük választójogát.

A csütörtök délután 4 órai határidőig a legtöbb megfigyelőt, 26-ot a Jobbik állította (Bécs, Sao Paulo, New York, Hága, Dublin, Toronto, Varsó, London, Berlin, München, Moszkva, Kolozsvár, Csíkszereda, Stockholm, Szabadka, Isztanbul, Beregszász, Ungvár), a Fidesz-KDNP 16-ot (Torontó, Bécs, Stockholm, Berlin, Kolozsvár, Csíkszereda, London, Brüsszel, Varsó, Prága, Dublin, Eszék, Tel-Aviv, Párizs, Bern), az MSZP kettőt (Párizs, Brüsszel), míg az Együtt-PM egyet (New York).

A választási eljárási törvény szerint a külképviseletekre az EP-választáson listát állító jelölőszervezetek külképviseletenként két-két megfigyelőt küldhetnek. A közös jelöltet állító jelölőszervezetek együttesen jogosultak két megfigyelő küldésére.

Az EP-választáson nyolc párt és pártszövetség állított listát: a MSZP, a Seres Mária Szövetségesei, a Fidesz-KDNP, a Haza Nem Eladó Mozgalom párt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció.

Külképviseleti megfigyelő csak választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet.

A nyilvántartásba vett külképviseleti megfigyelő jelen lehet a külképviseleti választási iroda munkájánál, figyelemmel kísérheti a szavazás menetét, az iroda munkáját, a szavazás befejezéséről kiállított jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be, valamint a szavazás lezárása után a lezárt urnát aláírhatja.

A szavazást és a külképviseleti választási iroda munkáját a megfigyelő nem befolyásolhatja vagy zavarhatja, a szavazóhelyiségben köteles regisztrációs kártyát viselni.

A külképviseleti megfigyelő megbízásával és tevékenységével kapcsolatos költségek a megbízót (azaz a pártot) terhelik.

A választópolgárok az EP-választáson 73 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat, vagyis ennyi külképviseletre jelenthetnek be megfigyelőt a pártok.

Az április 6-i országgyűlési választásra 91 külképviseleti megfigyelőt jelentettek be összesen 34 külképviseletre.