A korábbi évek gyakorlatánál jóval szigorúbban vizsgálja az adóhatóság a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciókat, különös figyelemmel az árazási módszerekre, a költségalapokra és az alkalmazott haszonkulcsokra. A kapcsolt vállalatok közötti árak (transzfer árak) ellenőrzésekor 2011-ben még csak 18 milliárd, míg tavaly már 33 milliárd forint bírságot szabtak ki – közölte a DLA Piper Adótanácsadó Kft..

A Nemzeti Adó és Vámhatóság (NAV) által kiszabott adóbírság – a NAV adatai alapján – 2011-ben 6 milliárd, a múlt évben viszont 8,4 milliárd forint volt. A bírság az adóhiány fele is lehet.

Király Pétert, a DLA Piper Adótanácsadó Kft. transzferár-üzletágának vezetője a közleményben azt írta, hogy a jövőben várhatóan még szigorúbban lép fel a NAV az ellenőrzések során. Míg a korábbi évtized második felében jobbára csak azt ellenőrizték a revizorok, hogy megvannak-e a jogszabály által előírt tartalmi elemek a transzferár-dokumentációban, ám mostanra már általános gyakorlattá vált az érdemi vizsgálat.

Jelenleg Magyarországon egyetlen olyan eszköz van, amellyel kezelni lehet a jövőbeni transzferár kockázatokat, ez pedig a szokásos piaci ár-megállapítási eljárás. Ezekben az eljárásokban az adózó maga mutatja be – előzetesen – az ügyletek transzferár-kezelését az adóhatóságnak, amely határozatban erősíti meg az árazást, illetve a szokásos piaci ártartományt.

A szokásos piaci ár-megállapítási eljárás másik nagy előnye – amellett, hogy általa elkerülhetők az adóalap-kiigazítások és a bírságok – hogy a vállalkozásnak a határozattal lefedett időszakban – amely legalább három, de akár öt év is lehet – nem kell transzferár-dokumentációt készítenie.

A kockázatot kizáró NAV határozatért azonban fizetni kell. A díj nagysága több tényezőtől függ, 500 ezer forinttól indul és 10 millió forintig tart. A kérelem elutasítása esetén a díj háromnegyede visszajár.