Az amerikai pénzügyminisztérium kedden szankciókat hirdetett ki 12 orosz állampolgár ellen az emberi jogok megsértése miatt. A célszemélyek közül többeknek közük volt valamilyen módon Szergej Magnyitszkij orosz ügyvéd halálához, s a listán szerepel több csecsen nemzetiségű személy is.

Az érintettek amerikai bankszámláit befagyasztották, s az amerikai állampolgároknak megtiltották, hogy üzleti viszonyba lépjenek velük. A büntetőintézkedések indoklásában Washington ezúttal nem hivatkozott az ukrajnai válságra.

Szergej Magnyitszkij 2009-ben börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei.

Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztviselők ellen. Az amerikai külügyminisztérium közülük csak 18 személy nevét hozta eddig nyilvánosságra. A kedden kihirdetett újabb szankciók érintettjei között vannak olyanok is, akik megakadályozták, hogy a súlyos egészségi állapotban lévő Magnyitszkij a börtönben megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.

Az újabb szankciók több börtönorvost is sújtanak, de célszemélyek között van Magnyitszkij ellen tavaly adóelkerülés vádjával lefolytatott posztumusz per bírója, valamint az a bankár, aki a kitervelője volt a Magnyitszkij által leleplezett bűnügynek.