Jelenleg 46-an töltik tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésüket, közülük 33 fogvatartott ítélete jogerős – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

A BVOP ezt azzal kapcsolatban közölte ezt, hogy az Európa Tanács égisze alatt Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett első fokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges – vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró – életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

A bíróság az emberölésért és rablásért elítélt Magyar László ügyében megállapította, hogy a későbbi szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró ítélet megalázó bánásmódnak minősül, és így sérti az emberi jogok európai egyezményének előírásait. A strasbourgi bírák azt is megállapították, hogy a magyar hatóságok a 2002 és 2010 között, vagyis mintegy nyolc éven át elhúzódó eljárással megsértették az ügy ésszerű határidőn belüli elbírálásának a követelményét.

Ez utóbbi pont miatt, valamint az eljárási költségek megtérítésére több ezer eurót ítéltek meg Magyar Lászlónak. Ami a tényleges életfogytiglani büntetés megítélését illeti, azzal kapcsolatban – azon túl, hogy kimondták e büntetésfajta emberi jogokat sértő mivoltát – nem rendeltek el egyéb szankciót.

Magyar Lászlót 2009 decemberében ítélte el jogerősen a Debreceni Ítélőtábla rablógyilkosságért, mert az ítélet szerint társával – aki nem tényleges, de ugyancsak életfogytig tartó szabadságvesztést kapott – oly mértékben bántalmaztak két idős embert, hogy azok belehaltak a sérülésekbe.

A jogerős döntés szerint a két elítélt mintegy harminc betörésben vett részt.

A banda tagjai – akik szinte valamennyien csaknem tucatnyi alkalommal kerültek már szembe a törvénnyel – 2001 novembere és 2002 júliusa között főleg Kelet-Magyarországon törtek be általában egyedülálló, idős emberekhez, legtöbbször éjszaka. Találomra, telefonkönyvből vagy a helyszín feltérképezése után választották ki a célpontokat. Megkötözték, fenyegették és bántalmazták a sértetteket, hogy mondják meg, hol tartják értékeiket. Dunaharasztiban egy 71 éves nő, Zircen pedig egy 84 éves nő halt bele a bántalmazásba. A betörők által okozott kár meghaladta a 15 millió forintot.

Az ítélőtábla két vádlottra mint különös visszaesőre életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki emberölés, súlyos testi sértés és rablás miatt.

A perben egy vádlottat 16 év fegyházbüntetésre ítéltek súlyos testi sértésért, rablásért és magánlaksértésért. Két vádlott 5-5 év, egy pedig 3 év börtönbüntetést kapott, egyikőjüket a bűnrészesség mellett kábítószerrel való visszaélés miatt is elmarasztalták. Három embert, aki felbujtóként, illetve hamisított iratok beszerzésével vett részt a rablássorozatban, pénzbüntetésre ítéltek.

Kapcsolódó cikk:

Emberi jogokat sért a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés – Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság