Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával a bírósági épületekben összesen 104 fémdetektoros kaput és 45 röntgensugaras csomagátvizsgáló berendezést helyez el 2014. december 31-ig. A legújabb biztonságtechnikai eszközt dr. Handó Tünde az OBH elnöke Jean-François Paroz svájci nagykövettel és dr. Tóth Gyulával, a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesével mutatta be.

Az elmúlt években közel 150 alkalommal jelentettek bombariadót a bíróságokon, a Fővárosi Törvényszéken előfordult, hogy egy hét alatt két alkalommal is. Egy-egy ilyen riasztás sajnos komoly kiesést jelent a bírósági munka szempontjából: az egész épületet ki kell üríteni, az átvizsgálás befejezéséig csúsznak a tárgyalások és a hivatali munka is órákig áll.

Évente átlagosan 21 ezer biztonságra veszélyes eszközt – többek között fegyvert, sokkolót, kést, ollót, különböző szerszámokat foglalnak le országszerte az egyes törvényszékeken. Míg az ilyen beléptető kapuval fel nem szerelt bírósági épületben előfordult olyan eset is, hogy az ügyfél a tárgyalás során baltát vett elő a csomagjából, egy másik esetben pedig az ügyfélnél a nadrágjába rejtve fedeztek fel egy 25 cm hosszúságú konyhakést, amelyet saját bevallása szerint használni is szeretett volna tárgyalóban.

Az ország legnagyobb bírósága, a Fővárosi Törvényszék épületeiben a beléptetéskor végzett ellenőrzés során 2012-ben 12 380, a múlt évben pedig 12 207 darab olyan eszközt vettek el a biztonsági őrök az ügyfelektől, amelyeket tilos az épületbe bevinni: 64 darab éles lőfegyver, 75 darab gáz-riasztó fegyver és 7304 szúró-vágóeszköz volt. A 3490 egyéb veszélyesnek minősülő eszközök között elektromos sokkolókat, viperákat boxereket és gumibotot koboztak el.

Az OBH elnökének kiemelt stratégiai célja a tárgyi feltételek biztosítása, ezért a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával 2012. augusztus 1-jétől kezdte meg a bíróságok biztonsági rendszerének fejlesztését. A műszaki projekt során a bírósági épületekben összesen 104 fémdetektoros kaput és 45 röntgensugaras csomagátvizsgáló berendezést helyezünk el 2014. január 31-ig.

A projekt növeli a jogalkalmazásba, a bírói függetlenségbe vetett bizalmat, hiszen a fejlesztés évi 5,7 millió látogató és 9.800 bírósági dolgozó mindennapjait teheti biztonságosabbá. A fejlesztés azért szükséges, mert az utóbbi 5 évben jelentős mértékben emelkedett az ügyfelek, így az átvizsgálandó csomagok száma. Ezért is fontos a kockázatok csökkentése és a megelőzés a minőségi munkavégzés érdekében.

Nélkülözhetetlen, hogy a bíróságokon rendelkezésre álljanak a be- és kiléptetés megfelelő eszközei. A védelem technikai eszközei – mint a kézi fémkeresők, detektoros fémkereső kapuk és csomagvizsgáló röntgen berendezések – folyamatosan bővülnek. Örvendetes tény, hogy a „Svájci Projekt” keretében kapott lehetőséggel élve, szinte az összes bírósági épületben rendelkezésre fog állni detektoros fémkereső kapu, valamint a nagy forgalmat lebonyolító bíróságokon csomagvizsgáló berendezés.

A fejlesztés I. üteme 2014. március 14-én fejeződött be, ennek során összesen 5 db nagy, 12 db kisméretű röntgensugaras csomagátvizsgáló berendezést, illetve 33 db fémdetektoros kaput telepítettünk 41 bírósági épületben.

A 2014. december 31-én lezáruló biztonságtechnikai fejlesztés a bírósági épületek 83 százalékát érinti.

A röntgensugaras berendezés:

Ez az eszköz nélkülözhetetlen a gördülékeny beléptetéshez, hiszen emberéletek múlhatnak rajta:

  • alkalmas a táskák, csomagok és levélküldemények ellenőrzésére,
  • képes a szerves- és szervetlen anyagok illetve robbanószerek kimutatására,
  • szűk szűrőalagúttal rendelkezik, kétoldali csomagbeadásra van lehetőség.

A fémdetektoros kapu:

Ez a technikai eszköz talán a legjellegzetesebb biztonsági „kellék”, amivel a bíróságokon találkozhatunk:

  • 104 bírósági épület lesz felszerelve,
  • a kapu lokális pozicionáló funkcióval rendelkezik (megmutatja, hogy hol van a tárgy a belépő személynél),
  • az eszköz állítható szűrési és zónaérzékenységgel rendelkezik, tehát be lehet állítani, hogy milyen súlyú fémtárgyakra jelezzen (lőszer, penge).

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában valósul meg.