A dizájner drogoknak nevezett kábítószerek kerültek a fogyasztók népszerűségi listájának elejére az utóbbi időben; a vegyületek egy része még nincs tiltólistán, így beszerezhető, de fogyasztásuk rendkívül veszélyes, hiszen a drogok hatásai pontosan nem ismertek – mondta Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértője.

Csesztregi Tamás egy szegedi konferencián kifejtette: 2010-ig a marihuána, az ecstasy és az amfetamin volt az az anyag, amit a fiatalok a bulikban jellemzően “fogyasztottak”. Akkor jelent meg a mefedron, ami néhány hónap alatt elöntötte a piacot, részben legalitása, részben könnyű hozzáférhetősége miatt egyre szélesebb körben kezdték használni. Miután 2010 végén a szert betiltották, újabb és újabb szintetikus vegyületek jelentek meg a piacon.

Jellemző, hogy a fogyasztók az éppen legális, de teljesen ismeretlen hatású és következményű szerek felé próbálnak fordulni, de a szabályozás folyamatosan követi a piacon levő anyagok körét és szélesíti a tiltó listát.

A vegyületek elsősorban Kínából származnak, ahol nagyon nagy tételben gyártják és forgalmazzák őket. Viszonylag egyszerűen lehet azokat rendelni, elsősorban azokat, amelyek nincsenek tiltó listán, ellenőrzésük azonban nagyon nehéz.

Két fő családja van a szereknek. Az egyik általában fehér por formájában van jelen, azt lenyelik vagy felszippantják, a legdivatosabbak azonban a szintetikus kannabinoid családba tartozó vegyületek, amelyeknél a szintetikus vegyületet növényi hordozóra viszik fel és cigarettaként elszívják. A dizájner drogok piacán egyik napról a másikra nem lehet megjósolni, hogy milyen vegyületek kerülnek ki. Nem lehet tudni, hogy ezek veszélyesebbek lesznek-e, mint a korábbiak, és azt sem, hogy milyen hatásuk lesz, milyen egészségügyi problémát okoznak – magyarázta a szakember, Hozzátéve: az utóbbi időben rendkívül veszélyes anyagok jelentek meg.

A szintetikus kannabionidok körében egyre újabb és újabb vegyületek jelennek meg. Ezeket a fogyasztók gyakran már nem is nevezik néven, internetes portálokon rövid betűneveket lehet találni. Fehér por formájában szerezhetők be, felvihetők növényi anyagra – műfűre – és cigarettaként elszívhatók. A hatásuk hasonló a kannabiszhoz, hiszen ugyanazon az agyi működési mechanizmuson fejtik ki hatásukat, azonban a konkrét hatásokról, kockázatokról nagyon keveset lehet tudni.

A műfüvek fogyasztása egyelőre csak akkor bűncselekmény, ha olyan hatóanyag van rajtuk, amely a tiltó listán szerepel. Ekkor új pszichoaktív anyaggal visszaélésnek minősül a fogyasztás, előfordulnak viszont olyan esetek, amikor új vegyületek jelennek meg, amelyek nincsenek a listán, és akkor a fogyasztó nem követ el bűncselekményt.