Az Országos Bírósági Hivatal elnöke által országosan meghirdetett Nyitott Bíróság program 2012 novemberében indult. Célja, hogy a magyar igazságszolgáltatást és annak rendszerét közelebb hozza az iskolásokhoz. A program indulása óta egyre több általános és középiskola, egyetem és főiskola is csatlakozott és csatlakozik a programhoz.

2013-ban országosan 32.182 diák vett részt a rendezvényeken, 2014. első negyedévében pedig már tízezren. A legtöbben a debreceni, a szegedi és a miskolci bíróságokra látogattak el, de igen nagy volt az érdeklődés a Pécsi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék által szervezett előadásokon is.

A Nyitott Bíróság program sikerességéhez a bírák, titkárok, fogalmazók munkája is hozzájárult. A legtöbb segítséget a Fővárosi Ítélőtábla, a Debreceni Törvényszék, a Budapest Környéki Törvényszék és az Egri Törvényszék dolgozói nyújtották. Tavaly országosan összesen 467 fogalmazó, titkár és bíró vállalt szerepet a programokban.

A program keretében a diákok osztályfőnöki órák keretében hallgathatnak meg előadásokat az igazságszolgáltatás rendszeréről, részt vehetnek bíróság-, tárgyalás- és börtönlátogatásokon, valamint úgynevezett perszimulációkon is.

2014. június 4-én a Nyitott Bíróság program kapcsolattartói tanácskozáson vettek részt a Magyar Igazságügyi Akadémián. Az eseményt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke nyitotta meg, aki a programsorozat sikerességét hangsúlyozta. Elmondása szerint szinte nincs is még egy olyan kezdeményezés az országban, amelyen ennyi diák venne részt. Külön siker, hogy a Nyitott bíróságok iránt már nemzetközi szinten is nagy az érdeklődés: Bulgáriában, Olaszországban és Romániában is terveznek a hazaihoz hasonló programsorozatot elindítani.