Az ukrán hatóságok körözést adtak ki Viktor Janukovics megbuktatott államfő fia, Olekszandr Janukovics ellen, zárolták vagyonát.

Az UNIAN hírügynökség szerda esti jelentése szerint ezt Oleh Mahnickij főügyész jelentette be sajtótájékoztatóján.

Mahnickij szerint a hatóságok nyomozati eljárást folytatnak ellene adómegkerülés címén. A gyanú szerint Olekszandr Janukovics többedmagával, a Mako vállalatcsoport tulajdonosaként követte el a terhére rótt bűncselekményt.

A főügyész szerint a Mako vállalatcsoporthoz tartozó Artemivszk-vajneri részvénytársaság nem fizetett be az adóhatóságnak 42 millió hrivnyát (mintegy 800 millió forintot). Az ügyben gyanúsított a volt államfő 41 éves fia, ezért körözést adtak ki ellene, zárolták mintegy 97 millió hrivnyára rúgó személyes vagyonát és értékpapírjait 1,2 milliárd hrivnya értékben.

Február végén a genfi igazságügyi hatóságok is bejelentették, hogy bűnügyi eljárást indítottak Olekszandr Janukovics ellen pénzmosás gyanújával. A férfi 2011 végén alapított szénkereskedelmi vállalatot Genfben Mako Trading néven, az ottani székhelyű nemzetközi szervezetek közvetlen szomszédságában. A fogorvos képzettségű Olekszandr Janukovics három év alatt állítólag 500 millió dolláros vagyont halmozott fel.