A szervezett bűnözésnek számító csalóbandákon át a titkosszolgálatokat megszégyenítő házi készítésű adatátvitelre képes készülékekig hatalmas csalásokat fedeztek fel a júniusi kínai egyetemi felvételi vizsgák során.

A kínai központi televízió (CCTV) keddi riportjában egy, az általa a közép-kínai Honan tartományban felfedezett visszaélésre mutatott rá. Itt egy jól szervezett banda jó eredményeket felmutató, már egyetemre járó fiatalokat toborzott arra, hogy gazdag és kiváló kapcsolatokkal rendelkező helyi családok gyerekei helyett megírják a felvételi feladatsorokat. A siker biztosítása érdekében a vizsgáztatókat és az oktatási hivatalnokokat is lefizették, akik így nem jelentették a személycserét.

A vizsgázó egyetemisták ujjlenyomatukat is “meghamisították”, az ellenőrzést egy – a regisztrált vizsgázó ujjlenyomatát rögzítő műanyag lapocska ujjra helyezésével kerülték meg – számol be trükkről a riport. A csalás ugyanakkor a vizsgákon készült videofelvételeken egyértelműen kimutatható.

A CCTV szerint a vizsgaközpontok diákonként akár 70 ezer jüant (2,5 millió forint) is kaptak, a fő vizsgáztatók juttatása ebből a 20 ezer jüant (720 ezer forint) is elérte, ez az átlagos havi fizetés négyszerese. A tesztet megíró egyetemisták előzetesen ötezer jüant (180 ezer forint) kaptak, attól függően, milyen színvonalú egyetemre sikerült “bejutniuk”, bérük akár az 50 ezer jüant (1,8 millió forint) is elérte.

Az egyetemistákat nem Honan, hanem a szomszédos Hopej tartományból toborozták, a hirdetéseket egyetemi kampuszok mellékhelyiségeiben helyezték el. A jelentkezőkkel próbatesztet írattak, s a legjobb eredményt felmutatókat “alkalmazták”. Közülük a hatóságok eddig mintegy 130 főt azonosítottak.

A “dublőrök” felbérlése csak a csalási formák egyike a diákok által rettegett, több napos egyetemi felvételi vizsgák során. Idén az innovatív technológiai megoldások keltettek szenzációt a lakosság körében. Az internetet bejárt rendőrségi felvételek a kémfilmekből ismert berendezéseket mutatnak be, így tollba vagy órába rejtett minikamerát, pólóba rejtett adatátviteli rendszert, fülbe illeszthető, órával összekötött miniatűr mikrofont.

Hogy a mindent eldöntő felvételi vizsgákon elejét vegyék a csalásnak, több iskola detektoros kapukat, ujjlenyomat-ellenőrző rendszert szerelt fel, de erdő közepébe “kihelyezett” vizsgázásról is lehetett olvasni a kínai sajtóban.