Várhatóan kétszer, hétfőn és pénteken ülésezik a jövő héten az Országgyűlés, amely dönthet egyebek mellett a kancellári rendszer bevezetését tartalmazó oktatási törvénycsomagról, valamint a bankszanálási javaslatról is.

A parlamenti honlapon csütörtökön közzétett napirendi javaslat szerint június 30-án, hétfőn, az ülés kezdetén az Országgyűlés megemlékezik a napokban elhunyt Hasznos Miklós volt képviselőről, egykori kereszténydemokrata politikusról.

Ezt követően esküt tesz két új képviselő: Lukács László – aki a Jobbik-frakcióban az európai parlamenti (EP-) képviselővé megválasztott Balczó Zoltán mandátumát kapja – és a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló, független Varju László. Utóbbi a szintén EP-képviselőnek megválasztott DK-s Molnár Csaba helyére kerül.

A napirend előtti felszólalások után határozhat a Ház két nemzetközi megállapodásról, majd – ha elfogadják a házszabálytól eltérést – azokról a törvénymódosításokról, amelyeket a magyarországi nemzetiségek bizottsága javasolt a nemzetiségi választásokkal összefüggésben.

Az ezt követő interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után a parlament összevont vitát folytat majd arról az oktatási törvénycsomagról, amely például a kancellári rendszer bevezetését és a Testnevelési Egyetem önállóvá válását tartalmazza. Mivel a képviselők kivételes eljárásban tárgyalják a kormányzati előterjesztést, a vita után döntenek is róla.

Hétfő este négy törvényjavaslat – egy pénzügyi tárgyú és a sportfogadást érintő fideszes törvénymódosítás, a bankszanálással összefüggő javaslat, valamint a kormányzati szerkezetalakítással kapcsolatos előterjesztés – összegző módosító javaslatát vitathatja meg az Országgyűlés.

Július 4-én, pénteken a napirend előtti felszólalások után az előbbiekben említett négy törvényjavaslat mellett a fideszes Font Sándor – a közhiteles címregiszter kialakítását előkészítő – földügyi törvénymódosításáról szavazhat a Ház.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban arról beszélt, hogy a július 4-ei ülés lehet az utolsó a nyári szünet előtt.

A jövő hétre tervezett napirendet ugyanakkor még módosíthatja, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a devizahitelekkel kapcsolatban szerdán bejelentette: a kormány még ezen a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe. A Fidesz pedig jelezte, házszabálytól eltérést kezdeményez majd az előterjesztés mihamarabbi parlamenti tárgyalásáért.