Továbbra is sok az illegálisan működő klinika Kínában, pedig már egy éve központi kampánnyal küzdenek az egészégre veszélyes létesítmények ellen.

A Cajcsing című kínai magazin adatai szerint a kínai egészségügyi hatóságok csupán az idei első negyedévben 13 ezer esetet regisztráltak, mely során illegális egészségügyi létesítményre bukkantak, illetve engedély nélkül praktizáló orvosokat lepleztek le. A rajtaütések során több mint ötezer illegális klinikát zártak be – derül ki a statisztikákból. A rendőrség 400 esetben bűntett gyanúja alapján nyomoz. Hogy a “feketeklinikák” hány betegüket tették még betegebbé, hogy hányan haltak bele “gyógyításukba”, arról nincs adat – írja a Cajcsing.

A kínai hatóságok tavaly októberben indítottak egy évre tervezett központi kampányt a törvénytelenül működő létesítmények bezárására. A zugklinikák elsősorban a kínai nagyvárosokban, mindenek előtt a keleti part mentén terjedtek el. Ennek oka, hogy az itt dolgozó migráns munkások a szigorú lakóhely-regisztrációs rendszer miatt legálisan kizárólag eredeti lakóhelyükön részesülhetnek támogatott orvosi ellátásban, a munkahelyükként szolgáló városokban nem. A “feketeklinikák” kezelési árai a regisztrált kórházak díjainak csupán a töredékét teszik ki. Az illegális klinikák egy része kifejezetten magzatok nemének meghatározására szakosodott, ezek tevékenysége az egyke-politika értelmében illegális.

A szakértők szerint a törvényellenesen működő létesítmények bezárása csak akkor járhat érdemi hatással, ha az az egészségügyi rendszer reformjával egy időben történik.