Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke eláll az Európai Parlamenttel (EP) szemben indított keresetétől, ha Csáky Pál, az EP petíciós bizottságának (PETI) beiktatásra váró alelnöke el tudja érni, hogy a szlovák állampolgársági törvény alapján elkövetett jogsértések miatti beadvány visszakerüljön a bizottság napirendjére.

“A felvidéki magyarság jogainak védelme szempontjából döntő jelentőségű, hogy Csáky Pál lett a petíciós bizottság alelnöke” – szögezte le Lomnici Zoltán, utalva arra, hogy a PETI tárgyalta a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán beadott petíciót és a Benes dekrétumokról szóló beadványt is. Hozzátette: ha a szlovák állampolgársági törvény alapján elkövetett jogsértések miatti beadványát ismét napirendre veszi a PETI, akkor ő eláll az EP-vel szembeni keresetétől. “Amennyiben Csáky Pálnak módjában áll reaktiválni ezt az ügyet, hiszen a perben én ezt kérem (…) akkor én elállok a keresettől” – fogalmazott Lomnici Zoltán.

Az EMT elnöke tavaly decemberben fordult panasszal az Európai Unió (EU) luxemburgi bíróságához a PETI “sorozatos jogsértéseire” hivatkozva, azután, hogy a testület tavaly októberben lezárta, vagyis levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Lomnici a panaszban egyebek mellett azt kifogásolta, miszerint azzal, hogy a PETI indoklás nélkül vette le napirendjéről az állampolgársági petíciót, sérült az EU alapjogi chartájában megfogalmazott azon alapelv, mely szerint eljárásai során az EP-nek is be kell tartani az unió törvényeit.

Az uniós jog előírja a tisztességes eljárást, az anyanyelv használatához való jogot és a nyilvános eljárást is, a panaszos szerint ezek a jogok sérültek a PETI döntése során. Az EMT elnöke szerint erre egyebek mellett azáltal került sor, hogy a PETI zárt ülésen döntött, s bár a szlovák fél kifejthette álláspontját, a petíció másik aláírója, Gubík László nem mondhatta el hozzászólását, mert a vita elhúzódása miatt a tolmácsok távoztak.

Ez az EP ellen indított per még folyamatban van, abba Magyarország – a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok melletti kiállás jegyében – áprilisban beavatkozási kérelmet nyújtott be a felperes oldalán, Szlovákia viszont az EP oldalán kérte belépését.

Csáky Pál az ügy kapcsán a PETI hétfői ülése előtt azt mondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyben pozitív irányú elmozdulás történjen és a felvidéki magyarokat ért jogsértések ügye rendeződjön. Hozzátette: mivel a bizottság munkája még csak most kezdődik, a konkrét lépésekről és eredményekről később, de folyamatosan tájékoztatni kíván.