Korrupciós bűncselekményekért jogerősen négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét

A marosvásárhelyi ítélőtábla még tavaly első fokon három és fél éves börtönt szabott ki, pénzmosásra való felbujtás, hivatali befolyással való üzérkedés és okirat-hamisításra való felbujtás miatt. A másodfokon eljáró bírói tanács a csúszópénz elfogadására vonatkozó vádpontot is bizonyítottnak találta, így Apostunak az erre kiszabott súlyosabb, négy és fél éves büntetést kell letöltenie.

A jobbközép Demokrata Liberális Pártban (PDL) politizáló volt polgármestert 2011 novemberében vették őrizetbe. Csaknem 11 hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A vád szerint 2009 és 2011 között kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek a vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatalnál. Apostu a kenőpénzt felesége ügyvédi irodáján keresztül kapta meg: az iroda fiktív tanácsadói szolgáltatásokkal fedezte a jogosulatlan kifizetéseket. Apostu neje három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amelyet hétfőn jogerőre emelt a legfelső bíróság.

Apostu Emil Boc jelenlegi polgármesterhez közel álló politikus, aki 2004 és 2008 között, Boc első polgármesteri mandátuma idején, a hivatal egyik fontos részlegét vezette. 2008-ban Boc miniszterelnök lett, az előre hozott polgármester-választást pedig Apostu nyerte meg. A jogerősen elítélt volt polgármester mandátuma idején helyeztette el a kolozsvári városháza a műemlékvédelmi hatóság engedélye nélkül a román és magyar állami pénzből restaurált Mátyás király-szoborcsoport elé azt a vitatott táblát, amely egy román történész magyarokat sértő megjegyzését tartalmazza.