Június végén 68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás behajtására 6349 behajtási eljárás volt folyamatban; a 2013-ban behajtott összeggel együtt 2014. június végéig összesen 53,3 millió forintot hajtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezen a jogcímen az érintett adózóktól – közölte az adóhatóság.

A NAV közlése szerint a kötelező kamarai hozzájárulások behajtása 2013 negyedik negyedévében indult, ekkortól érkezett a kamaráktól nagyobb számban – 2014. június végéig mintegy 10 ezer – behajtási megkeresés. Az adóhivatalhoz érkező kamarai megkeresések feldolgozását követően haladéktalanul elindul a végrehajtási eljárás.

A behajtás folyamata gyakorlatilag nem tér el az egyéb behajtási eljárások menetétől, először inkasszót bocsát ki a NAV az érintett adós bankszámlájára. A végrehajtási eljárás minimum 5000 forint költséggel jár, amit az adós szintén köteles megfizetni (ezért is célszerű határidőben befizetni a kamarai hozzájárulásokat).
A NAV jelenleg és a jövőben is igyekszik teljes körűen, a jogszabályok maradéktalan betartása mellett a lehető legintenzívebben végezni behajtási feladatait – hangsúlyozta az adóhatóság.

A Magyar Nemzet nemrég arról számolt be, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nyilvántartása szerint akár a 150 ezret is elérheti a 2014-es befizetést nem teljesítők száma. Dunai Péter, az MKIK főtitkára a lapnak azt mondta, a tavalyi év 5000 forintját mintegy 600 ezer vállalkozás fizette meg, idénre azonban csupán mintegy 440 ezer befizetést számoltak el.

A befizetéseket a vállalkozásoknak március 31-ig kell teljesíteniük minden évben. Az elszámolás egyik sajátossága, hogy a három éve bevezetett kötelező befizetések elszámolásánál a hátralékkal rendelkezőknél mindig a legkorábbi elmaradást írják jóvá, vagyis, aki az idén fizetett, de tavaly nem, annál az idei befizetést 2013-ra számolják el.