Nem fogad szót a fesztivál szervezőinek, és még hőbörög is? Ez rendbontás lehet, két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetve. Sörösüvegeket törve óbégat? Garázdaság. Ha két haver is ott van, csoportos garázdaság – három éves plafonnal. Tizennyolc alatti volt a srác, akinek adott egy slukkot a füves cigiből? Hét és fél évről indul, öt évnél kevesebb börtönre esélye sincs. Dr. Szabó Judittal, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának vezető-helyettesével az index.hu újságírója végigvette, mivel számolhat a fesztiválozó a Btk. és a bírói gyakorlat alapján.

“Két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a könnyű testi sértés, amikor nyolc napon belül gyógyul a sérülés. Ennek is van szándékos és gondatlan változata. Az utóbbi azt jelenti, hogy az illető nem tett meg mindent, ami tőle elvárható. A pogózás viszont speciális. Nem tudok olyan büntetőügyről, ami emiatt indult volna.

A sportrendezvényekhez hasonlítanám, mert ugye aki részt vesz a pogózásban, ugyanúgy, mint például a birkózásnál, az lényegében beleegyezik abba, hogy sérülést szerezhet. Aki pogózni bemegy, annak számítania kell arra, hogy lökdösődés lesz. Nyilván nem súlyos testi sértésre, de mondjuk egy bokarándulásra. Jelentkezik egy olyan erős sértetti közrehatás, amitől ez nem lesz bűncselekmény. De kétségtelen, hogy ha valaki hirtelen előkap bent egy kést vagy egy sörösüveget, vagy pogózás közben az egyik véletlen meglöki a másikat, és erre a másik nekiáll szándékosan lökdösni, az már – azon kívül, hogy garázdaság lesz – megvalósíthatja a testi sértés bűncselekményét.”

A teljes interjú itt elolvasható

Eddig 33 embert fogtak el a Sziget fesztivál helyszínén, nagyrészt kábítószerrel való visszaélés miatt – mondta Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya a Hajógyári-szigeten tartott sajtótájékoztatóján.

A rendőr dandártábornok közölte: az elfogottak között van egy drogkereskedő, egy körözött ember, továbbá sikerült előállítaniuk sátortolvajokat is.

Az előző év adataival összehasonlítva az elfogások száma jelentősen emelkedett, hiszen héttel több, kábítószerrel vagy lopással összefüggő eset volt eddig a Szigeten – tette hozzá.

A rendőrség célja a főkapitány közlése szerint, hogy a fesztiválra érkezők felhőtlenül szórakozhassanak, és úgy érjenek haza, hogy nem jutottak kábítószerhez. Ebben nagy szerepe van a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), amely egy önálló sátorral van jelen a fesztiválon a kijelölt rendőrőrsön kívül – mondta.

A sajtótájékoztatón jelen volt Theresa Bubbear brit nagykövethelyettes, aki arról beszélt, hogy már hét éve dolgoznak együtt a brit és a magyar rendőrök a Szigeten. A tapasztalatcserén kívül ez azért is fontos, mert több száz brit érkezett az idén a fesztiválra – fűzte hozzá.

Hamis ruhákat foglaltak le

Hamis ruhákat foglaltak le mintegy kétszázezer forint értékben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Sziget fesztiválon – közölte a NAV.

A pénzügyőrök a védjegyoltalom alatt álló ruhákat lefoglalták és büntetőeljárást indítottak. Az árukészlet értéke 174 ezer forint – olvasható a közleményben.

A NAV pénzügyőrei a Sziget Fesztivál területén már a -1. napon megkezdték az ellenőrzéseket, amely alól a ruházati termékeket forgalmazó árusok sem kivételek. Az egyik eladónál a pénzügyőrök 116 “Star Wars” mintájú, védjegyoltalom alatt álló ruhaneműt találtak.

A pénzügyőrök szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tettek.