Az egész bírósági szervezet számára hasznosak azok a tapasztalatok, ismeretek és kapcsolatok, amelyeket a nemzetközi gyakornoki programban eddig részt vett két bíró szerzett az elmúlt 5 hónapban.

Dr. Nagy Anita, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közigazgatási ügyszakos bírája a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságán dr. Juhász Endre bíró munkáját segítette. Dr. Engel Izolda, a Miskolci Járásbíróság büntető ügyszakos bírája pedig a trieri székhelyű Európai Jogakadémián nemzetközi képzések szervezésével foglalkozott. Szakmai tevékenységükről mindketten folyamatosan beszámoltak, a jelentéseket a bíróságok központi intranetes honlapján minden bírósági dolgozó megismerhette.

A két – pályázat útján kiválasztott – kolléga lakhatását és kint tartózkodásának költségeit az Országos Bírósági Hivatal biztosította fizetésük folyósítása mellett 2014. március 1. és július 31. között.

A jövőben dr. Nagy Anita, az Európai Jogi Szaktanácsadó Hálózat tagjaként, elsősorban az előzetes döntéshozatali eljárások területén nyújthat hatékony szakmai támogatást munkatársainak, míg dr. Engel Izolda az OBH-ba beosztott bíróként a képzésszervezésben megszerzett tudását és kapcsolatait kamatoztathatja.

Mivel a fogadó szervezetek is rendkívül pozitívan értékelték a két bírónő munkáját, az ösztöndíjprogram folytatódni fog, amelyet továbbra is a Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya koordinál. Így 2014. szeptember 15-től egy bírósági titkár az Európai Unió Bíróságán, egy bíró pedig az Európai Jogakadémián újabb 5 hónapos gyakorlaton vehet részt.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és interjút szeretne készíteni a két bíróval, kérjük, keressen minket a más ismert telefonszámokon vagy írjon nekünk a sajtoszoba@obh.birosag.hu e-mail címre!