Távollétében tárgyalták egy családjával és tetemes elsikkasztott összeggel külföldre szökött volt kínai hivatalnok ügyét a kelet-kínai Csianghszi tartományban, ami új fejezetet nyithat a közpénz-milliárdokkal “felszívódó” közszolgák elleni jogi harcban.

Az igazságszolgáltatásnak a büntetőeljárási törvény tavalyi módosítása nyitott teret a vádlott nélküli tárgyaláshoz, ami azt jelenti, hogy a határon túlra menekített, illegálisan szerzett summákat a kínai állam bírósági úton, nemzetközi szerződések keretein belül próbálhatja meg visszaszerezni.

Kínai médiajelentések szerint a vádlott, Liu Hua-po egy megyei önkormányzat pénzügyi vezetője volt, és az ügyészek szerint 2011 elején 29,5 millió jüannal (1,1 milliárd forint) távozott Szingapúrba. Mint kiderült, 2006 és 2010 között több tízmillió jüan közpénzt sikkasztott el, mielőtt megszökött és letelepedett a városállamban. Liut azóta pénzmosásért 15 hónap börtönre ítélték. Szingapúrban a feleségével együtt 5,45 millió dolláros (1,3 milliárd forint) vagyon felett rendelkezik.

Amennyiben a férfit a kínai bíróság bűnösnek mondja ki, az igazságügyi szervek nemzetközi úton igyekeznek majd az ítéletet foganatosítani – közölte a Hszinhua hírügynökséggel Huang Csing-ping jogászprofesszor. Kína kérheti az elítélt korrupt hivatalnokok külföldi vagyonának befagyasztását és visszajuttatását. A nagy pénzekkel külföldre szökött vezetők, káderek legkedveltebb célországaiban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Szingapúrban a törvények lehetővé teszik a kínai bírósági ítélet nyomán történő végrehajtást.

A többnyire családjukkal és sikkasztott pénzzel külföldre szökő kínai hivatalnokok számáról nem hoztak nyilvánosságra konkrét számokat, a média többnyire a kínai társadalomtudományi akadémia 2011-es becslését idézi, miszerint 1995 és 2008 között körülbelül 18 ezren lehettek ilyenek, a kimenekített pénz értéke pedig ebben az időszakban elérhette a 800 milliárd jüant (31 ezer milliárd forint). A kínai központi bank ugyanakkor nem tartotta hitelesnek a becslést.

A kínai legfőbb ügyészség hivatalos adatai szerint tavaly 762 megszökött hivatalnokot fogtak el, és tőlük 10,1 milliárd jüant (394 milliárd forint) szereztek vissza. A múlt hónapban Kuangtung tartomány kormányzata közzétette, hogy területén 2190 olyan vezetőt azonosítottak, akiknek a családtagjai külföldön élnek, tanulnak. A korrupció ellenes kampány keretében legalább tíz tartományban kezdtek a “gyanús” hivatalnokok listájának elkészítésébe Kínában.