Tavaly az előző évihez hasonló mennyiségű, 120 ügyet zárt le a Gazdasági Versenyhivatal, ebből 109 volt az új ügy, kettő pedig az utóvizsgálat – ezekkel az adatokkal indul a versenyhatóság múlt évéről szóló beszámolója, amelyet pénteken nyújtott be a parlamentnek.

Az új ügyek közül legtöbb – szám szerint 62 – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal volt kapcsolatos. Második helyen állt a 31 összefonódási ellenőrzés, majd a 11 versenykorlátozó megállapodás és az 5 erőfölénnyel való visszaélés következett.

A 2013-ban lezárt ügyek közül 61 fogyasztóvédelemmel, 15 versenykorlátozó magatartással (kartellel), 5 pedig erőfölénnyel való visszaéléssel volt kapcsolatos. Összefonódás engedélyezéséről 37 esetben döntött a hivatal, illetve emellett 2 utóvizsgálatra is sor került.

2013-ban a legnagyobb kartell bírsággal zárult ügy a pénzügyi szektort érintette, ebben a GVH 9,5 milliárd forint bírsággal sújtotta a devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztésre vonatkozó megállapodásban érintett hitelintézeteket.

Az irodaszerpiacon pedig hat forgalmazó vállalkozás stratégiai együttműködési megállapodást kötött, valamint tizenegy vállalkozás az irodaszerek értékesítésére kiírt pályázatokon az árakat egyeztette, illetve a piacot is felosztották egymás között. Az eredmény több mint egymilliárd forintos bírság volt.

A GVH által elbírált összefonódások tavaly több iparágat érintettek. Ezek közül kiemelendőek a 2012-ben megkezdődött kiskereskedelmi üzletek közötti tranzakciók, melyek 2013 első felében is folytatódtak, így a tavaly lezárt ügyek közel harmada – 11 ügy – ide sorolható.

A múlt év legjelentősebb tranzakciói az energiapiacon zajlottak. Összesen 4 fúziós ügyben foglalkozott a GVH az energiapiacokkal, amelyek közül az MVM-E.ON akvizíció érdemel külön említést a jelentés szerint.

Az állami tranzakciók 2012-ben a fúziós eljárások ötödét adták – 35 ügyből 7-et – tavaly pedig 37 ügyből 5 ügy kapcsolódott állami irányításszerzéshez.

A GVH versenyt védő tevékenysége révén a fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a GVH működésének köszönhetően a 2008-2012 közötti időszakban. A hatóság által tavaly elvégzett konzervatív hatásbecslés azon a feltevésen alapul, hogy a GVH közbelépése nélkül – vagyis a jogsértő magatartások folytatódása, illetve a verseny jelentős csökkenéséhez vezető fúziók megvalósulása esetén – az érintett termékek és szolgáltatások drágábbak lettek volna.