Engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási és bejelentés nélküli pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett a Meritum Hungary Zrt. – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely megtiltotta a jogsértő tevékenységek folytatását, s összesen 56 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A jegybank szerdai tájékoztatása szerint piacfelügyeleti eljárás keretében megállapították, hogy a Meritum Hungary Pénzügyi Zrt. óvadéknyújtási szolgáltatás során 467 természetes személynek engedély nélkül nyújtott pénzkölcsönt. A társaság az általa kötött megállapodásokban arra vállalt kötelezettséget, hogy határozott időre készpénzóvadékot helyez el egy fogyasztási kölcsönt nyújtó pénzintézetnél az adósok helyett, akik ennek fejében havonta óvadéki díjat kötelesek fizetni a Meritumnak.

A pénzkölcsönnyújtás két jogszabályi alapeleme, a pénzösszeg rendelkezésre bocsátása és annak visszafizetési kötelezettsége az óvadéknyújtás során így kétséget kizáróan megvalósult – írta közleményében az MNB.

A Meritum emellett azzal, hogy a kölcsönért folyamodókat egy meghatározott pénzügyi intézményhez közvetítette, anélkül végzett pénzügyi szolgáltatás közvetítésére irányuló – bejelentésköteles – függő ügynöki tevékenységet, hogy az MNB nyilvántartásában szerepelne.

Az MNB szerdán közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő tevékenységek folytatását. Az engedély nélkül végzett pénzkölcsön-nyújtási tevékenység miatt a jegybank a társaságot 55 millió, a bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenység miatt pedig 1 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A közlemény szerint mivel a piacfelügyeleti eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.