Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói önkormányzatának (HÖK) elnöke pénteken lemondott, és “visszahívta elnökségének tagjait”, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói önkormányzatának elnöksége pedig benyújtotta lemondását az egyetem gólyatáboraiban történt erőszakos bűncselekmények miatt.

Erről az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (EHÖK) tájékoztatott közleményében.

A Zaránd Péter EHÖK-elnök által jegyzett közleményben azt írták: a Tanító- és Óvóképző Karának hallgatói önkormányzata “a rendezvényszervezésben alkalmazott azonnali intézkedés mellett az érdekképviselet hitelességének helyreállítása és morális megítélése érdekében” levonta a személyi konzekvenciákat, ennek értelmében a kari HÖK elnöke pénteken lemondott, “visszahívta elnökségének tagjait”, és tisztújítást kezdeményezett.

Az Állam- és Jogtudományi Kar vezetése a 2013-as “megrázó” esetről pénteken vizsgálatot folytatott le. A kari HÖK jelenlegi elnöksége a vizsgálat eredményétől függetlenül – mint írták, “a bizalom helyreállításának érdekében” benyújtotta lemondását. Személyes érintettségüket – ígéretük szerint – egy külön közleményben fogják tisztázni.

Az Index múlt szerdán számolt be egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Az ELTE EHÖK közleményében azt írták: megkövetnek minden, az elmúlt évek gólyatáboraiban “sérelmet elszenvedő” ELTE-hallgatót, együttérzésüket fejezik ki velük és szeretteikkel.

Hozzátették: nyíltan elhatárolódnak minden olyan hallgatótól, különösen volt vagy jelenlegi hallgatói önkormányzati képviselőtől, illetve tisztségviselőtől, aki egy “ehhez fogható aberrált cselekvésben” részt vett, azt elhallgatta, eltussolásában közreműködött.

Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke Zaránd Péterhez intézett, ugyancsak pénteki levelében azonnali hatállyal lemondásra szólított fel minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt, a szervezéshez bármilyen köze lehetett.

Az ELTE jogi karának dékánja a pénteki nap folyamán azt közölte, hogy feljelentést tett a tavalyi kari gólyatáborban történtekkel kapcsolatban szexuális erőszak és kábítószer-birtoklás bűntettének gyanúja miatt. Király Miklós a jövőben nem járul hozzá gólyatábor szervezéséhez, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a hallgatói önkormányzat érintett vezetői ellen.

Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt, több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még tartanak.

Oktatási jogok biztosa: három hét múlva lesznek vizsgálati eredmények

Várhatóan három hét múlva lesznek eredményei annak az országos átfogó vizsgálatnak, amelyet az oktatási jogok biztosa indított az egyetemi gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt.

Aáry-Tamás Lajos elmondta: több évre visszamenőleg kért információkat az egyetemi vezetőktől és a hallgatói szervezetektől. Az oktatási jogok biztosa egyebek között arra kíváncsi, hogy volt-e már hasonló panasz, megkeresték-e őket, van-e szabályozása az intézménynek a gólyatáborokra vonatkozóan, tervezik-e, hogy vitát folytatnak a témáról az intézményben. Kérdései között szerepel, hogy milyen intézkedéseket tudnak tenni azok érdekében, akik a gólyatáborba látogatnak, de még nem egyetemi polgárok, hogy méltóságuk ne szenvedjen csorbát. Megkérdezi azt is, hogy van-e olyan jó gyakorlat, amit a gólyatáborok ügyében megosztanának.

Az eddigi visszajelzésekből az már látszik, hogy többféle formája van a gólyatáboroknak, és van olyan, ahol ezt minőségbiztosítási rendszerrel megtámogatva a képzés részévé tették. Érkezett azonban olyan panasz is, hogy a gólyatáborok közelében élőket inzultáltak.

Aáry-Tamás Lajos hozzátette: továbbra is várja a jelzéseket a panasz@oktbiztos.hu címen.