Az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen indult hétfőn összehangolt uniós rendőri akció. A Mos Maiorum névre keresztelt művelet a schengeni övezet külső és belső határaira egyaránt kiterjed, és a jövő hét vasárnapig tart.

Az akció célja azok azonosítása, akik törvényellenesen jutottak be az Európai Unióba, valamint azon bűnöző hálózatok meggyengítése, amelyek elősegítik az illegális bevándorlást.

A rendőrkézre kerülő bevándorlókat hazaküldik, ha hazájuknak van érvényes visszafogadási egyezménye az Európai Unióval, máskülönben vizsgálati fogságba kerülnek vagy szabadon engedik őket, de kiutasító határozattal.

A bevándorlók emberi jogaiért küzdő, 21 szervezetet tömörítő kezdeményezés, a Frontexit szerint a Mos Maiorum a dokumentálatlan bevándorlók elleni hajtóvadászat, egy újabb csata egy olyan háborúban, amelyet az Európai Unió egy képzeletbeli ellenféllel vív. A művelet annak bírálói szerint bűnözőkként állítja be a bevándorlókat, a menedékkérőket pedig úgy, mintha vissza akarnának élni a rendszer nyújtotta lehetőségekkel.

“Ez a művelet erősíti azt a fantazmagóriát, hogy Európát bűnözők rohanják le” – írja közleményében a szervezet, amely szerint az embercsempészetre épülő bűnszervezetek nem léteznének, ha törvényesen is be lehetne jutni az Európai Unióba.

Az akcióban önkéntes alapon a 22 schengeni tagállam mellett Norvégia, Svájc, Liechtenstein és Izland hatóságai is részt vehetnek, a műveletet pedig az unió miniszteri tanácsának soros elnökségét ellátó Olaszország belügyminisztériuma koordinálja. Eredményeit december közepén értékelik majd.