A kormány jövő augusztustól egységes elektronikus-kártya kibocsátási rendszert kíván működtetni, az ennek felépítését és működését szabályozó törvény tervezete szerdán jelent meg a kormány honlapján.

A tervezet indoklása szerint az állam nem tesz mást, mint meghatározza a kártyakibocsátás kereteit. A NEK-nek nevezett egységes elektronikus-kártya kibocsátási rendszer egyik célja az, hogy beazonosítsa a kártyabirtokosokat. Ezt a lakcímnyilvántartás alapján, az arckép és az aláírás felismerésével teszi meg. Emellett műszaki előírásokat is tartalmaz a rendszer, de kártyakibocsátást nem végez.

A NEK működtetője – hatósági jogkörrel felruházott – államigazgatási szervezet lesz.

Az egyes kártyakibocsátók önként csatlakozhatnak a NEK-hez, amely azzal az előnnyel jár, hogy az általuk kibocsátott kártya szélesebb körben lesz alkalmazható. Jelenleg ugyanis szigetszerű fejlesztések zajlanak, különböző platformokra, míg a NEK egységesíti a platformokat.

A kibocsátók saját azonosítót adnak az ügyfeleiknek a kártyahasználathoz, a NEK nem tesz mást a kártya használatakor, mint az említett háttér nyilvántartásból azonosítja a kártyabirtokosokat.