Ha bármilyen kérdés merül fel Magyarországgal kapcsolatban, azt továbbra is a párbeszéd szellemében kell kezelni – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Európa Tanács (ET) és az Emberi Jogok Európai Bíróságának vezetőjével folytatott strasbourgi tárgyalásait követően.

2011 és 2013 között Thorbjorn Jagland tárgyilagos segítségével sikerült minden olyan kérdést rendezni, amelyek vitatottak voltak a magyar jogalkotással kapcsolatban – közölte.

A tárcavezető kiemelte: a miniszterelnök előterjesztésére, a köztársasági elnök határozatára a Magyar Érdemrend Középkeresztje Csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adta át Thorbjorn Jaglandnak, az ET főtitkárának.

Trócsányi László azt mondta: megállapodtak, hogy a jövőben is a párbeszédet tartják szem előtt, az Igazságügyi Minisztérium bármilyen nyitott kérdés esetén kész arra, hogy az ET illetékes szerveivel tisztázza az adott ügyet. Ugyanakkor fontosnak tartják a tagállamok azonos megítélését – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a megbeszélés fontos témája volt az ukrajnai helyzet, az ET azt szeretné, ha az érintettek tárgyalóasztalhoz ülnének, és politikai megoldás születne az ügyben.

A tárcavezető elmondta: Dean Spielmann-nal, az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével folytatott megbeszélésén áttekintették a folyamatban lévő magyar ügyeket, amelyek e bíróság előtt vannak, ugyanis ezekben az Igazságügyi Minisztérium képviseli a magyar államot. Trócsányi László beszámolt arról, hogy a tényleges életfogytiglan kérdését rendezték, és a magyar kormány erőfeszítéseket tett a börtönviszonyok megoldására, hogy a nemzetközi normáknak eleget tegyen. Arról is tájékoztatott, hogy a perek elhúzódásának megakadályozására a büntető- és a polgári eljárások kodifikációjakor különösen figyelembe veszik, hogy a perek időben befejeződjenek.

A tárgyalás témája volt az is, hogy a jogállamiság nemcsak a tagállamokat köti, hanem az Európai Uniót is, ezért fontos, hogy az EU csatlakozzon az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez, miként azt a Lisszaboni Szerződés is előírja. Vannak olyan kérdések, amelyek az uniós jogban másként jelennek meg, mint a tagállamok jogában, és ezeknek az ügyeknek a rendezésére az Emberi Jogok Európai Bírósága alkalmas lenne – vélekedett.

Trócsányi László szerint mindkét bemutatkozó látogatása azt a célt szolgálta, hogy ha bármilyen kérdés merül fel Magyarországgal kapcsolatban, továbbra is a párbeszéd szellemében kezelhetik azt. Ugyanakkor már lezárt ügyeket nem lehet előhozni, amivel kapcsolatban Magyarországot egyszer már átvilágították, arról ne kezdjenek el újabb vitákat, mert az felesleges és méltánytalan – mondta a miniszter.